изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 03:34 EEST
"ЖИЛФОНД-ИНВЕСТ" СЪДИ НАЕМАТЕЛКА - ВАНДАЛКА    
ОбществоЕлена Ганчева не само дължи 513 лева за наем на общинско жилище и 691 лева за вода, но и разбила апартамента, като нанесла щети за 464 лева, обясни в интервю за НДТ управителят на "Жилфонд-Инвест" Илия Михайлов


- Г-н Михайлов, предстои "Жилфонд-Инвест" да заведе съдебен иск срещу бивша наемателка. Каква е причината да се прибегне към тази мярка?

- Въпросната наемателка е Елена Стоянова Ганчева, на която бе предоставено жилище с адрес жк "Балик", бл. 48, вх. Г, ап. 13. Жилището бе освободено при проведената от нас акция през месец юни заради неплатени наеми в размер на 513 лева. Освен това тя дължи и 691 лева за вода. Дадохме й срок от една седмица да изнесе багажа си. Вместо да бъде благодарна за това, тя нанесе щети на апартамента за 464 лева.

- В какво се изразяват те?

- Изпотрошени са стъкла - общо 10 кв. м, откраднати са балатум, душ батерия, повреден е водомерът. В момента нейните задължения са общо 1669 лева. И след всичко това въпросната жена изчезна, без да е платила нищо, оставяйки тази вандалщина в жилището. Не се яви и на поканата, която й изпратихме, след като издирихме адреса, на който се е преместила. Затова съм решен да заведем съдебен иск срещу нея, защото тя явно се подиграва с нас. Категоричен съм, че към хора, които действат по подобен начин, както и към тези, които освобождават жилищата, без да са платили наемите си, ще процедираме по този начин и ще си търсим правата по съдебен път.

- Г-н Михайлов, колко са освободените принудително общински жилища след старта на тази кампания преди няколко години?

- От 2001 г. до момента са освободени 62 жилища, стопанисвани от некоректни наематели. Последната акция за принудително освобождаване бе през миналия месец. Тогава беше подготвен списък с 10 жилища, от които освободихме 6. Един от нередовните дотогава наематели плати, а други трима подписаха договори за разсрочено плащане. Един от тях обаче не изпълни задълженията си още на първия транш и предстои той също да бъде изведен от жилището. Предстои този месец да бъдат освободени още 12 жилища. Това ще стане в периода от 21 юли до 3 август. Наемателите им дължат общо 3 987 лева наеми. Най-крупният длъжник е Моника Костадинова, която има задължения за наем от 1147 лева за предоставено общинско жилище по ул. "Калиакра" -54 /бившето студентско общежитие/. Тя не е плащала наем на "Жилфонд-Инвест" от пет години, най-вероятно откакто е настанена там. Другите наематели също имат задължения, трупани с години. Освен това те дължат и общо 7 242 лева за вода.

- За наемателите си длъжници предлагате и разсрочено плащане. Има ли ефект тази формула?

- Положението е трагично. Сключили сме 50 договора за разсрочено плащане. По 32 от тях е внесена по 1 вноска, само по два договора са изплатени пълните суми. Останалите 18 наематели не са внесли нито една от дължимите вноски. Ще посоча, че задълженията по тези 50 договора са общо 27 418 лева, а са внесени до момента едва 5 194 лева. Затова в бъдеще, най-вероятно, към разсрочено плащане на наемите ще се пристъпва само в изключителни случаи. При това - максимум с три вноски. В нашите договори изрично е записано, че ако в 7-дневен срок след изтичане на крайната дата за първия транш, парите не се внесат, автоматично се пристъпва към освобождаване на жилището. Предстои да започнем да освобождаване по график и тези 18 жилища, за които договорите за разсрочено плащане не се спазват.

- Неколкократно посочихте, че наемателите, които имат задължения за наеми, дължат и крупни суми за вода. Това не създава ли проблеми на следващите наематели, които настанявате в тези общински жилища?

- Това е един сериозен проблем, който се опитваме да решим съвместно с ръководството на "ВиК" и благодаря на управителя на дружеството инж. Николай Ангелов, че се отзова. С него се уточнихме и съставихме комисия от наши и техни специалисти, която обхожда жилищата, включени в списъците за освобождаване. При освобождаването на апартаментите също присъства представител на "ВиК". Стараем се да решаваме този проблем, защото той в голяма степен касае нашите следващи наематели, които получават от предшествениците си "зестра" от натрупани сметки за вода, които стигат и до 5 000 лева.


 


Сходни връзки

"ЖИЛФОНД-ИНВЕСТ" СЪДИ НАЕМАТЕЛКА - ВАНДАЛКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди