изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:53 EET
КЛИНИКА ЗА ЛЕЧЕНИЕ И РЕХАБИЛИТАЦИЯ НА АНОРЕКСИЯ И БУЛИМИЯ    
Новинипредстои да бъде създадена в София по инициатива на народната представителка от Добрич д-р Антония Първанова

Клиника за лечение и рехабилитация на хранителни разстройства /анорексия и булимия/ ще бъде създадена в София по линия на българо-италианско партньорство. Инициативата е на добричката народна представителка от НДСВ д-р Антония Първанова. За НДТ тя разказа, че идеята тръгнала, когато преди време в приемния й ден в Добрич я посетила жена от града, чиято дъщеря страда от тежка форма на анорексия. Майката търсела средства, за да спаси живота на детето си, като го изпрати на лечение в Швейцария. Нужната сума е 25 000 евро. След това д-р Първанова провела разговори с родителите и на други момичета от Добрич с подобни заболявания.
"В България клинична пътека и болнични заведения, свързани с хранителните разстройства, а именно анорексия и булимия, няма. Ако не се намерят средства за лечение, болните умират" - заяви д-р Първанова. Заболеваемостта е 10 на 1000. Обикновено от тези болести страдат момичета и жени на възраст между 10 и 30 години, а лечението им се осъществява в психиатрии. В повечето случаи обаче заболяването се установява късно, а и родителите се притесняват децата им да бъдат лекувани в психиатри, обясни още народната представителка. След срещите й в Добрич категорично било мнението, че трябва да бъдат взети мерки и да се улесни лечението на болните в България.
Антония Първанова осъществила контакти с клиника в Швейцария, където се оказало, че по въпросите на тези заболявания работи българка. Впоследствие нашенката се е преместила в Италия и работи там в същата насока. Д-р Първанова е посетила Италия и е обсъдила там идеята за разработването на съвместен проект с България, въз основата на който в нашата страна да се създаде клиника, като чужденците дадат ноу-хау за това. Тя е получила желанието на италианците за сътрудничество. Народната представителка е имала среща и в болница в италианския град Киоджо, която ще ни партнира по проекта.
А. Първанова е поставила въпроса за създаването на клиниката пред министрите на здравеопазването и социалните дейности в България. В страната ни вече е пристигнала италианска делегация, която подготвя заедно с Медицинския университет в София договора за партньорство. Предстои среща с директора на Националната здравно-осигурителна каса относно включването от догодина на клинична пътека. Министерството на здравеопазването в България е приело и идеята на италианската здравна комисия да се разработи проект и за превенция и профилактика на анорексия и булимия.
До края на август трябва да се разработят проектите за създаването на клиниката, а в началото на септември да бъде подписано двустранно споразумение. През втората половина на септември в България ще дойде официална делегация от Италия с представители на парламента, здравното министерство, университет и др., за да бъдат подготвени всички документи, каза още д-р Антония Първанова. След това българска делегация ще посети Италия.
 


Сходни връзки

КЛИНИКА ЗА ЛЕЧЕНИЕ И РЕХАБИЛИТАЦИЯ НА АНОРЕКСИЯ И БУЛИМИЯ | 4 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
КЛИНИКА ЗА ЛЕЧЕНИЕ И РЕХАБИЛИТАЦИЯ НА АНОРЕКСИЯ И БУЛИМИЯ
Автор: Anonymous да 2005-09-30 @ 21:38 EEST
какво става с таи клиника..няма ли да се прави????????!!!!!!!!!!:(
КЛИНИКА ЗА ЛЕЧЕНИЕ И РЕХАБИЛИТАЦИЯ НА АНОРЕКСИЯ И БУЛИМИЯ
Автор: Anonymous да 2007-06-03 @ 13:55 EEST

Има ли я вече тази клиника?

КЛИНИКА ЗА ЛЕЧЕНИЕ И РЕХАБИЛИТАЦИЯ НА АНОРЕКСИЯ И БУЛИМИЯ
Автор: Anonymous да 2007-06-03 @ 15:04 EEST
Цялата работа както винаги е иди ми - доди ми и накрая нищо
КЛИНИКА ЗА ЛЕЧЕНИЕ И РЕХАБИЛИТАЦИЯ НА АНОРЕКСИЯ И БУЛИМИЯ
Автор: Anonymous да 2007-06-04 @ 19:41 EEST

Бихте ли ми дали повече информация за тази клиника, същестува ли и къде се намира?

Страдам от булимия и търся помощ !!!


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди