изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 11:40 EEST
ВСЕКИ ЧЕТВЪРТИ УЧЕНИК Е ПОДЛОЖЕН НА ФИЗИЧЕСКО НАСИЛИЕ    
Новинисочат данните от представително социологическо проучване, проведено в Добрич в рамките на проект на Европейския клуб и РДВР

24 процента от учениците в Добрич са ставали неволни жертви на побой. Това значи, че всеки четвърти ученик е бил подложен на физическо насилие. Данните са от проведено в Добрич представително социологическо проучване и бяха изнесени на семинар, организиран в рамките на проекта "Да се погрижим заедно за сигурността на децата си чрез ефективни практики на взаимодействие на полиция и общественост". Той се реализира от Европейския клуб в града и РДВР. За целите на проучването са интервюирани 350 ученици на възраст между 12 и 15 години от Добрич.
56.6 на сто от запитаните тийнейджъри казват, че са били жертва на рекет. На 57 процента от интервюираните пък се е случвало да изчезват пари или различни предмети. 19 на сто от учениците казват, че са получавали покани за разходка кино, сладкарница от непознати. 12процента пък са отговорили положително на въпроса "Опитвал ли се е непознат за вас човек да ви опипва, целува или гали против волята ви?" Отговорът на три процента от запитаните е бил: Не искам да си спомням за това". Проучването е показало още, че повече от половината тийнейджъри /62 %/ търсят подкрепата на своите родители при възникнал проблем, а 37 на сто - на приятели.
Във връзка с установяване на ситуациите, в които учениците се чувстват несигурни и изпитват страх, те са попитани: "Налага ли се да преминавате през неосветени улици?". 45 процента от анкетираните са отговорили, че рядко им се случва, а 28 на сто - че често им се налага. 58 на сто от подрастващите са заявили, че винаги търсят компания, когато се налага да излизат вечер. Близо една трета от анкетираните пък нямат установен вечерен час за прибиране.
Утвърдителен отговор на въпроса "Познавате ли минимум пет ваши връстници, които употребяват дрога?", са дали 16 процента от запитаните. Близо една трета от анкетираните са ставали редовни свидетели на сбивания в дискотеки.
 


Сходни връзки

ВСЕКИ ЧЕТВЪРТИ УЧЕНИК Е ПОДЛОЖЕН НА ФИЗИЧЕСКО НАСИЛИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди