изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:24 EEST
БЪЛГАРСКИЯТ ВОЕНЕН КОНТИНГЕТ ОСТАВА В ИРАК, ВЪПРЕКИ ТРАГЕДИЯТА    
ЗаложнициИвелина ОПРИКОВА, спец. кор. на НДТ в Народното събрание


Кошмарът с българските шофьори – заложници в Ирак, бе водеща тема в кулоарите на парламента днес. По инциатива на ОДС, НС прие декларация с пълно мнозинство, в която се заявява, че България ще продължи да подпомага възстановяването и стабилизирането на Ирак.

”Българският народ трябва да бъде единен и да посрещне изпитанията в защита на общочовешките ценности в борбата с тероризма. Присъствието на българи в Ирак е в помощ на иракския народ да постигне мир и сигурност” - се казва в декларацията.
Парламента подкрепя усилията на всички държавни институции по кризисната ситуация и изказва огромното си съчувствие към близките на заложниците.
Още сутринта депутатите обявиха едночасова почивка, за да могат политическите сили да започнат консултации за изработване на обща адекватна позиция във връзка с екзукцията на единия българин-заложник в Ирак. В ранната сутрин депутатите все още нямаха официална потвърждение за екзекуцията на българския заложник. Никой не искаше да повярва в истинността на страшната новина. Прокрадваше се тезата за монтаж на кадрите, показани от катарската телевизия Ал Джазира, поради факта, че тя упорито отказва да предостави кадрите с екзекуцията на българското външно министерство. Председателят на жълтата парламентарна група Станимир Илчев бе категоричен, че исканията за освобождаването на всички жени-затворнички в Ирак са несъстоятелни и са извън компетенциите на българските държавни институции. Пред журналисти той сподели, че все още не е потвърдена информацията на CNN, че терористите настояват за прекратяване на българското участие в Ирак. Според Станимир Илчев прогнозите не са оптимистични, защото терористите работят твърде радикално и консперативно и много други силни държави не могат да се справят в подобни ситуации.
По обяд в НС изтече информация, че дипломат от посолството в Кувейт ще се опита да получи касетата със записа от катарската телевизия. Появи се и слух, че е убит и вторият заложник и информацията е изтекла от новините на испанска телевизия. Президентът Георги Първанов, премиерът Сакскобургготски и председателят на НС направиха общо изявление, в което заклеймиха терористичния акт и екзекузицията на българския заложник с уверението, че държавните институции ще продължат борбата за спасяването на живота на другия български заложник.
След приемането на декларацията в пленарната зала, президентът Първанов заяви пред репортери в парламента, че се търсят пътища за разговори, а не преговори с терористите с цел да се отсрочи екзекуцията им и да се промени решението им. Той категорично заяви, че ангажиментът на държавата ни по възстановяването и стабилизирането на Ирак остава, независимо дали терористите са изявили искане за оттегляне на българските войски в Ирак, или не. В момента всички усилия на всички държавни институции са насочени към издирване на записа, излъчен от Ал Джазира, както и 100% достоверност на информацията за екзекуцията на двамата българи. Според Г. Първанов, ако екзекуцията е наистина извършена, то това е станало, най-вероятно, преди ден, ден и половина. На въпроса на журналисти кой и с каква цел е командировал ген. Бойко Борисов зад граница, президентът отговори, че това е извън правомощията му, но задачата на генерала е да установи контакти с турски специални служби и да проведе с тях консултации относно кризисната ситуация. Първанов отбеляза усилията на мюсюманската общност в България да помогне за решаването на проблема.
Веднага след като президентът напусна сградата на НС, опозиционерите от Коалиция за България /проф. Андрей Пантев, генерал Любен Петров, Александър Паунов и Огнян Сапарев разпространиха декларация, в която осъждат “упорството на правителството да признае и приключи безумството на военната авантюра на България в Ирак. Мъжката компания на опозиционерите подкрепи и независимата депутатка Стела Банкова. ”В декларацията си те настояват за незабавно изтегляне на българските войски – основна причина за посегателството на личността на българските граждани зад граница.
”Българския войник няма нищо общо с диктаторите и ислямския фундаментализъм” - заявяват те и предупреждават, че нарастват рисковете от терористични актове на територията на държавата ни, както и посегателство на нейните граждани извън пределите на родината. За финал те призовават българското правителство да каже "НЕ" на страха пред съюзниците и да прояви мъдрост и мъжественост, като изтегли незабавно българския контингент от Ирак.
Абсурдни са исканията на терористичната организация за освобождаването на всички жени-затворнички в Ирак. Едва ли и приятелите от САЩ ще помогнат в случая с българските заложници. Държавната политика не се диктува, а и не трябва да се диктува от световните терористи. Но поне веднъж българската държава трябва да докаже пред народа, че и пука за обикновения гражданин с адекватни и навременни реакции, защото да спасиш един човешки живот, независимо че жертваш политическите си интереси, е също мъжка постъпка.



 


Сходни връзки

БЪЛГАРСКИЯТ ВОЕНЕН КОНТИНГЕТ ОСТАВА В ИРАК, ВЪПРЕКИ ТРАГЕДИЯТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди