изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 16:10 EEST
МУЗЕЯТ ПОЛУЧИ ИНТЕРЕСНА МАШИНА ЗА БОНБОНИ    
КултураС нея прадядото на народната ни представителка Антония Първанова е въртяло сладкарски бизнес в Добрич в първата половина на миналия век. От бонбоните на Стефан Георгиев и синове е хапвала и румънската царица Мария

Велина ВЛАЙКОВА
Изключително интересна машина за производство на бонбони получи като дарение Историческият музей в Добрич. Тя е предоставена от добричлията Стефан Георгиев, баща на народната представителка от НДСВ д-р Антония Първанова. Машината е немска и е от марката "Пластик". С нея бонбони, локум и халва са произвеждали дядото на дарителя - Стефан Георгиев, и двамата му синове Андон и Паскал. Фирмата им се е казвала "Звезда", работила е между 1915 и 1948 г. и историята около нейното създаване е много интересна. Разказа я Лора Савова, уредник в отдел "Нова и най-нова история" в добричкия музей.
Стефан Георгиев е роден в с. Жужанци, гръцка Македония, и е бил гурбетчия. По стечение на обстоятелствата по-късно със семейството си се установил в добричкото село Долина. Взел под наем воденица, с която да мели брашно, започнал да отглежда зеленчуци, които синовете му продавали в Добрич. Впоследствие те дошли в града и станали чираци в единствения тогава сладкарски цех, собственост на гърци. За две-три години усвоили занаята и така "Стефан Георгиев и синове" създали своя собствена сладкарска работилница. Постепенно семейният бизнес се развил. Под марката "Звезда" се произвеждали бонбони, бяла и тахан халва, локум и др. Магазинчето се намирало на сегашния площад "Свобода", а самата фабрика - в близост до днешното училище "Стефан Караджа". Произвеждало се и сладко - от портокалови и динени кори, плодове и др. По него време било много актуално кафето да се сервира със сладко.
Фирмата е доставяла бонбони и за румънската царица Мария, като на кутиите за нея била слагана специална емблема на Двореца в Балчик.
За производството на бонбоните не е имало специална тайна, споделил пред Лора Савова дарителят Стефан Георгиев, който носи името на своя дядо. Използвали се глюкоза, захар и оцветители. Сместа се варяла в големи казани, след което се разстилала върху мраморен плот, намазан с парафин. Още преди да се втвърди напълно се слагала в машината, която има 15 гнезда с различна форма - детелина, цвете, лимон, ромб и т.н., и се е задвижвала с крак. Използвал се и специален препарат за избистряне на бонбоните, защото те трябвало да бъдат почти прозрачни. След това цялата фамилия на Стефан Георгиев участвала в опаковането им.
Специалистите от музея са направили частична реставрация на машината. От дарителя те са получили още едно по-малко приспособление за друга подобна машина, както и преса за приготвяне на вафли. На музея Стефан Георгиев е дарил също майсторското свидетелство на баща си - Андон Стефанов, както и разрешение за търгуване, издадено на "Стефан Георгиев и синове".
"За музея това дарение е изключително важно и дава представа за развитието на стопанския живот в Добрич по онова време и по точно за сладкарството" - коментира още Лора Савова.
 


Сходни връзки

МУЗЕЯТ ПОЛУЧИ ИНТЕРЕСНА МАШИНА ЗА БОНБОНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди