изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:53 EET
ФИЛИПИНСКИЯТ ЗАЛОЖНИК Е ОСВОБОДЕН    
Заложници Филипинският заложник в Ирак е освободен и се връща в родината си. Това съобщи самият той в обръщение към семейството си, излъчено по телевизия “Ал Джазира”, предаде ИТАР-ТАСС.

Похитителите му по-рано заплашиха, че ще убият Анхело де ла Крус, ако Манила не изтегли контингента си от 51 военнослужещи и полицаи. Неотдавна филипинските власти обявиха, че започват изтеглянето на контингента си от Ирак.
Катарската телевизия “Ал Джазира” излъчи запис с филипинеца Анхело де ла Крус, взет за заложник в Ирак. Той се обърна към семейството си и заяви, че скоро ще бъде освободен, предаде АФП.
“Чакайте ме, скоро ще се върна”, гласи обръщението на Анхело де ла Крус.
Заложникът е облечен с черна тениска. Той говори пред камерата, но на записа няма звук.
Филипинският заложник е в безопасност и вече не е застрашен от обезглавяване, заяви официален представител на външното министерство в Манила, след като правителството започна подготовка за изтегляне на контингента си от Ирак, в съответствие с исканията на похитителите, съобщи на 14 юли Ройтерс.
“Той е в безопасност и вече не съществува риск от обезглавяването му”, заяви представителят на външнополитическото ведомство, позовавайки се на филипински чиновник в Багдад, близък до преговорите за освобождаването на шофьора на камион Анхело де ла Крус.
Похитителите на филипинския заложник в Ирак Анхело де ла Крус удължиха на 12 юли ултиматума за живота му с 24 часа, предаде АФП, като се позова на телевизия “Ал Джазира”. В рамките на този срок Манила трябва да изтегли контингента си от Ирак или де ла Крус ще бъде екзекутиран.
На 12 юли съпругата и братът на филипинския шофьор, който е заплашен от екзекутиране от похитителите си в Ирак, пристигнаха в столицата на Йордания Аман, за да отправят апел за освобождаването му, Арения де ла Крус и Хесус де ла Крус бяха придружавани от министъра на труда на Филипните Патрисия Санто Томас.
Похитителите на филипинския шофьор, групировка, която се нарича “Халид ибн ал Уалид” заплашиха да екзекутират 46-годишния заложник. Посланикът на САЩ в Манила похвали президента Глория Аройо за твърдата й позиция в кризата със заложниците.
Похитителите отказаха предложението на правителството в Манила да приемат откуп в замяна на свободата му, предаде АФП, като се позова на дипломат, наблюдаващ кризата.
Дипломатът не посочи дали откупът е трябвало да бъде предаден директно от правителството или от друга страна.
По думите на източника похитителите са заявили на Манила, чрез посредници, че плащането на откуп въобще не стои на дневен ред. Не е ясен размерът на предложената сума. “Похитителите са отдадени на каузата си и казват, че не могат да бъдат купени”, заяви дипломатът, пожелал анонимност.
на 10 юли последен призив към правителството в Манила да изтегли военния си контингент от страната. Това той направи във видеозапис, излъчен в ефира на катарската телевизия “Ал Джазира”.
“Към президента Глория Аройо, моля ви, изтеглете филипинските войници от Ирак”, гласи обръщението на заложника, чиито похитители му позволиха да отправи “последен призив...преди изтичането на ултиматума за екзекутирането му”, съобщи “Ал Джазира”.
“Призовавам колегите ми, работещи в саудитската компания, както и съгражданите ми да не пътуват до Ирак, поради многобройните проблеми и защото полицията в Ирак не може да ви предпази от опасност”, гласеше призива на филипинския заложник.
46-годишният де ла Крус, работещ като шофьор на камион за саудитска компания, беше отвлечен от групировка, наричаща себе си “Бригадата на Халид ибн ал Уалид”.
Манила обяви същия ден, че ще изтегли военния си контингент от Ирак през август, както е предвидено, и не заради заплахата на екстремистите да убият филипинския заложник.
Висш филипински военен заяви по-рано, че армията е готова да започне изтеглянето на своите 51 войници и полицаи от Ирак, ако бъде издадена такава заповед. Заместник-външният министър на страната Рафаел Сегис заяви в интервю за “Ал Джазира”, че контингентът “ще бъде изтеглен възможно най-скоро”.
Но говорителят на армията Даниел Люсерно заяви, че засега не е получена заповед за изтегляне. “Ние сме готови да осъществим своя план за изтегляне”, който е готов, от момента на разполагането на контингента, добави Люсерно.
Филипинският външен министър Делия Доминго Алберт потвърди днес намеренията на Манила да изтегли контингента си от Ирак, съобщава агенция ИТАР-ТАСС.
Агенцията припомня, че в понеделник катарската телевизия “Ал Джазира” излъчи обръщение на филипинския заместник-министър на външните работи Рафаел Сегис, който съобщи за готовността на филипинското правителство да изпълни условията на похитителите на 46-годишния филипинец Анхело де ла Крус, взет за заложник в Ирак и да изтегли контингента си от общо 51 военнослужещи.
Филипинският външен министър, обаче не уточни срок за изтеглянето на контингента, отбелязва агенцията, като припомня, че крайната дата, поставена като условие от похитителите е 20 юли, а първоначално властите в Манила обявиха, че ще изтеглят контингента си на 20 август. ИАФ/НДТ
 


Сходни връзки

ФИЛИПИНСКИЯТ ЗАЛОЖНИК Е ОСВОБОДЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди