изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:43 EET
РИБАТА В ШАБЛЕНСКОТО ЕЗЕРО ИЗМРЯЛА    
ОбществоПредполага се, че причина са жегите. Сигналът за умрялата риба е подаден в РИОСВ-Варна в 8,20 ч. вчера

Умряла риба на повърхността на водата и цъфтеж на планктона са установили инспекторите от РИОСВ-Варна при извършената вчера проверка в района на защитената местност Шабленско езеро. Сигналът за това е подаден вчера сутринта в 8,20 часа в РИОСВ. При незабавната проверка от експерти на инспекцията е установена измрялата риба. Намерени са малки екземпляри щука, сом, попчета и други, за които се предполага, че са умрели от недостиг на кислород.
От РИОСВ съобщават, че са взети водни проби, които показват намаляване на разтворения кислород до 0,7-1,3 мг/л на повърхностните и дълбочинни води, а нормата е 4 мг/л за категорията обект, какъвто е шабленското езеро. Предполага се, че намаляването на нивото на разтворения кислород във водата се дължи на задържалите се дълго време в началото на месеца високи температури, които са предизвикали цъфтеж на планктона, информират от инспекцията. РИОСВ-Варна е дала предписание на управителя на резиденция "Шабла", който отговаря за охраната на защитената местност, да се събира умрялата риба, докато трае цъфтежа на планктона. Целта е да не се намалява допълнително нивото на разтворения кислород от развиващите се гнилостни процеси.
 


Сходни връзки

РИБАТА В ШАБЛЕНСКОТО ЕЗЕРО ИЗМРЯЛА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди