изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:12 EEST
ПЪРВАНОВ: НЕ Е ЛИ ПО-ДОБРЕ ДА УЧАСТВАМЕ САМО В РЕГИОНАЛНИ МИСИИ    
НовиниТрагедията с българските заложници за пореден път показва истинското лице, зловещото лице на тероризма. Въпреки добрата воля, въпреки направените усилия от българските институции ние се сблъскахме с една непреодолима преграда и бариера на фанатизма и на религиозния екстремизъм.

Това заяви в началото на Консултативния съвет за национална сигурност президентът Георги Първанов.

Интеграционните процеси и споделената сигурност на борбата с тероризма и другите предизвикателства показа, че понякога всичко това се плаща с висока цена - и с човешко, и с материално измерение, подчерта президентът Първанов.

По думите му дошло е времето да се опитаме да обобщим своите виждания, още повече след решенията на срещата на високо равнище в Истанбул - среща, която постави в центъра на своето внимание и по-нататъшна дейност борбата срещу тероризма, обясни Първанов.

Според него е назряла необходимостта от подготовката на една нова цялостна концепция за българското участие в задгранични мисии, от един документ, който ще определи решенията по широк кръг въпроси, обяви държавният глава.
Първанов отново повтори, че трябва да бъде решено как най-добре да се защитият националните интереси и да изпълним съюзническите си задължения, как да разпределим ресурсите на държавата и да структурираме участието си в мисии по региони и по интензивност.

Президентът постави въпроса - можем ли да покриваме един широк периметър на участие, както е сега към момента, или трябва да убедим съюзниците си, че ще бъдем по-полезни в региона, в който сме, познавайки добре неговите особености, познавайки добре съседите си.

Нееднократно сме подчертавали, че в търсенето на решение трябва да намерим ефективния баланс между начина за реализация на основните ни външнополитически приоритети и финансовите и човешките възможности, ресурсите, с които разполагаме.

Първанов посочи, че трябва да има баланс между задачите, които българската армия трябва да решава по националната отбрана и участието ни в същото време в подобни мисии.

all/NDT
 


Сходни връзки

ПЪРВАНОВ: НЕ Е ЛИ ПО-ДОБРЕ ДА УЧАСТВАМЕ САМО В РЕГИОНАЛНИ МИСИИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди