изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 19:37 EEST
ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯТА ДЕЛИ МАКЕДОНИЯ    
По света Македония е на прага на правителствена криза. Причината за това е провежданата реформа в местното самоуправление от управляващите Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) и албанските им партньори от Демократичния съюз за интеграция (ДСИ).


Македонското правителство прие на извънредно заседание в сряда вечерта предложенията за новото териториално деление на Македония. То предвижда намаляване на броя на общините в Македония от 123 на 80.

Към Скопие ще присъединят общините Сарай и Кондово и албанският ще бъде въведен като втори официален език в македонската столица. Струга ще стане албанска община, след като към общината се присъединят всички селски общини с изключение на Вевчани. Кичево ще запази сегашните си граници.
Това решение предизвика протести и демонстрации в Македония. Срещу него се обявиха Световния македонски конгрес, депутатът-бизнесмен Трифун Костовски, Демократичният съюз на Сърбите, Партията за движение на турците, Лигата за демокрация, “Скопие се движи” на кандидата за кмет на Скопие Люпчо Николовски-Фуфо, Партията на египтяните, Македонската народна партия, партията на властите, ВМРО-ДОМ, Съюзът на бранителите, Земеделската партия и други неправителствени организации. Фронтът е предвождан от ВМРО-ДПМНЕ, Либералната партия и от коалицията “Третият път”.

IAF/NDT
 


Сходни връзки

ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯТА ДЕЛИ МАКЕДОНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди