изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 17:46 EEST
ЕКИП НА МВнР ВЕЧЕ Е В "АЛ ДЖАЗИРА" И ГЛЕДА КАСЕТАТА С ЕКЗЕКУЦИЯТА НА БЪЛГАРСКИЯ ЗАЛОЖНИК    
ЗаложнициЕкипът от експерти на МВнР е пристигнал в централата на “Ал Джазира” в Доха


София. Говорителят на катарската сателитна телевизия “Ал Джазира” Джихад Балут заяви за Агенция “Фокус”, че екип от експерти на Министерството на външните работи на България е пристигнал в централата на телевизията в Доха и в момента гледа видеозаписа на екзекуцията на единия от двамата български заложници, отвлечени в Ирак. Високопоставен източник от МВнР потвърди за Агенция “Фокус” информацията, че екипът от български специалисти е пристигнал в Доха.
“Мога да потвърдя, че представителите на Вашето външно министерство пристигнаха в телевизията. Аз не съм с тях, те са придружавани от редактори на “Ал Джазира” и са в една от апаратните. Оттук не виждам какво точно правят, но най-вероятно гледат видеокасетата”, заяви Джихад Балут. Той, обаче не посочи броя на експертите, а на въпрос дали е запознат със състава на екипа, говорителят на “Ал Джазира” отговори, че са му известни имената на експертите, но отказа да ги посочи.
Джихад Балут допълни, че в телевизията не са постъпвали нови аудио- и видеоматериали, свързани със съдбата на двамата български заложници в Ирак, но подчерта, че ако такива постъпят, те ще бъдат излъчени в ефира на “Ал Джазира”.
В интервю за Агенция “Фокус” на 17 юли, говорителят на катарската сателитна телевизия “Ал Джазира” отговори на въпрос дали ще бъде необходима специална апаратура за експертизата на записа, така: “Телевизията разполага с всичко необходимо за тази цел и каквото е необходимо, за нас ще е удоволствие да го предоставим”.
На 15 юли Джихад Балут призна пред Агенция “Фокус”, че катарската телевизия не желае да предостави на българското правителство касетата с видеозаписа на екзекуцията на единия от двамата български заложници в Ирак. Това буди съмнение в достоверността на кадрите от репортажа за убийството на българина.
На 13 юли “Ал Джазира” съобщи, че похитителите са убили единия български гражданин, взет за заложник в Ирак. “След внимателно проучване на българското искане за предоставяне на записа и разглеждането му от всички аспекти, стигнахме до решението, че не сме в състояние да предоставим видеокасетата на българската страна”, заяви Джихад Балут. “Ние, обаче, уведомихме българските власти, че техен представител може да заповяда в телевизията и на място да гледа и да анализира записа”, добави говорителят на “Ал Джазира”.
По-рано същия ден Агенция “Фокус” съобщи, че българският консул в Кувейт Милена Петрова се е върнала обратно от Катар и подготвя допълнителните документи, които са поискали от телевизия “Ал Джазира”. Съобщено бе тогава, че българската страна е започнала процес на преговори, за да получи копие от записа, изпратен в катарската телевизия от похитителите. Това е изключително необходимо за да бъде направена експертиза и да се установи самоличността на убития български заложник.
Министърът на вътрешните работи Георги Петканов заяви на 16 юли, че МВР има готовност да изпрати експерти, които да направят анализ на касетата със записа на екзекуцията на единия от българските заложници, която е в катарската телевизия “Ал Джазира”.
Петканов каза, че засега няма информация за идентифицирането на обезглавения труп, открит край Мосул. По думите на министъра на вътрешните работи вече би трябвало да са изпратени пръстовите отпечатъци и ДНК-пробите за установяване на самоличността на трупа. Ако се наложи, МВР има готовност да изпрати експерти за анализ на касетата, изпратен от терористите на “Ал Джазира”.
“Най-добре би било, ако касетата дойде тук. В МВР имаме възможности да направим една стойностна експертиза. Ако обаче това не стане, трябва да се търси възможност на място наши експерти, макар и с по-скромна материална база, да направят такава експертиза”, обясни Петканов.
Министър Георги Петканов заяви, че не може от излъченото по “Ал Джазира” да се направи анализ. За да има качествена експертиза, трябва да се направи анализ на самата касета.
ИАФ/НДТ
 


Сходни връзки

ЕКИП НА МВнР ВЕЧЕ Е В "АЛ ДЖАЗИРА" И ГЛЕДА КАСЕТАТА С ЕКЗЕКУЦИЯТА НА БЪЛГАРСКИЯ ЗАЛОЖНИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди