изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 20:12 EEST
ПОЛЗАТА ОТ ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ    
КулинарниОще Хипократ преди 2000 години е изказал мисълта, че храната е лекарство и лекарството храна. Едно такова съчетание представляват плодовете и зеленчуците.

Те са една истинска слънчева храна, източник на ценни за организма витамини и минерални соли, а също така и на белтъчини и въглехидрати. Природата е най-добрият лекар - тя ни лекува със своите скрити и явни сили. Основа на природолечението е природосъобразната храна, която е съставена основно от плодове и зеленчуци.
Листни зеленчуци
В страната ни са налице благоприятни условия за отглеждане на различни листни зеленчуци. Всички представители от тази група са особено богати на витамин С, а много от тях съдържат и големи количества витамин А. Значително е съдържанието и на фолиева киселина и желязо, при това в лесно усвоима биологична форма, което ги прави подходящи за употреба при анемии. Повечето хора са склонни да вярват, че основни източници на белтъчини са месото, млечните продукти и бобовите растения. Някои листни зеленчуци обаче имат съдържание на белтъчини близко до това на бобовите. Богато е съдържанието и на жизнено важни за организма минерали като калций, фосфор, калий, магнезий и др., а на наличието на органични киселини се дължи детоксикиращото им действие. Съдържащата се в листните зеленчуци оксалова киселина е причина за избягването им от болни с бъбречни заболявания. Най-високо е съдържанието на оксалова киселина в киселеца, а най-ниско в лапада.
Кореноплодни растения
Кореноплодните са незаменима растителна храна и са богат източник на биологично активни вещества. Голямо е преимуществото им да се съхраняват през цялата година в прясно състояние. През зимата, те са почти единственият източник на витамин С. Голямото количество целулоза в тях спомага за подобряване на чревната перисталтика и за очистването на организма, включително извличане на тежки метали като олово, живак и др. Те оказват лечебен ефект при атеросклероза благодарение на снижаващото холестерина действие, което имат. Кореноплодните са изключително богати на минерали като калий, калций и др., както и на микроелементи като манган, магнезий, кобалт, фосфор и др.
Плодообразуващи зеленчуци
Те съдържат големи количества пектини, които подобряват перисталтиката на червата и неутрализират солите на тежките метали, а целулозата им е нежна и лесно се понася при повечето хронични заболявания на стомашно-чревния тракт. Почти всички съдържат значителни количества натриеви соли, което е особено важно за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания. Подобряват водносолевия обмен и са полезни при болести на черния дроб и бъбреците, при намалена диуреза и атеросклероза.

 


Сходни връзки

ПОЛЗАТА ОТ ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди