изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 07:25 EEST
БОЖИДАР АБРАШЕВ СИСТЕМАТИЧНО УНИЩОЖАВА БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА В БАЛЧИК    
Политика Декларация на ПГ на ОДС – Демократи за силна България и БСДП относно унищожаването на Университетската Ботаническа градина – гр. Балчик


Министърът на културата Божидар Абрашев безпрецедентно наруши законите на Република България, като позволи да се разруши Университетската Ботаническа градина в гр. Балчик. Подчиненият му Национален институт за паметниците на културата позволи да се реализира проект за строителство на територията на парка проект, предвиждащ строителството на 59 двуетажни къщи, 3 тенискорта, 3 басейна, амфитеатър за 1000 души, винарна и лозов масив. Заради него вече са изсечени 45 екземпляра от 28 растителни видове. Това е най-възмутителния случай от поредицата нарушения, сред които са и други паметници на културата с национално значение като Форума на античния град Филипополис, къщата на Димитър Яблански и др.

След опита Националната галерия за чуждестранно изкуство да бъде превърната в хотел, сега Университетската Ботаническа градина в гр. Балчик - групов архитектурно-строителен паметник на културата и паметник на градинското и парковото изкуство с категория “национално значение” се превръща в обект за бизнес инвестиция.

Нарушенията на министър Абрашев са: 1) Престъпил е Заповед РД-920/08.10.2002 на Министъра на околната среда и водите, с която се забранява всяко ново строителство и разширяване на легловата база на територията на парка. 2) Не е получил съгласието на общинския съвет на Балчик за одобрение на Подробния устройствен план за проектирането в Ботаническата градина, което се изисква от Закона за устройството на територията; 3) Не е съгласувал Подробния устройствен план с Министерството на околната среда и водите, което е задължително съгласно Закона за устройство на територията; 4) Посегнал е на собствеността на СУ “Св. Климент Охридски” като не е взел съгласието на Ректора.

ОДС - Демократи за силна България и БСДП настояват територията на Ботаническата градина – гр. Балчик да бъде обявена за защитена местност и незабавно да бъде спряно действието на Подробния устройствен план за нейната територия.
ОДС - Демократи за силна България и БСДП започват подписка до Министъра на околната среда и водите за обявяване на Университетската Ботаническа градина за защитена територия. Обръщаме се към народните представители от всички политически партии, към учените и преподавателите от Софийския университет “Св. Климент Охридски” и БАН, към всички граждани да се присъединят към нея.

Дължим това на поколенията български учени-ботаници, студенти, градинари. Дължим това на българските граждани.
Да спасим заедно Университетската Ботаническа градина в гр. Балчик.
16.07.2004 г.
София

Балчик Инфо/НДТ
 


Сходни връзки

БОЖИДАР АБРАШЕВ СИСТЕМАТИЧНО УНИЩОЖАВА БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА В БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди