изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 21:45 EEST
ВАС ПОТВЪРДИ 100 000 ЛЕВА ГЛОБА ЗА "ЗАГОРКА" АД    
НовиниТричленен състав на Върховния административен съд потвърди решение на Комисията за защита на конкуренцията, с което е наложена имуществена санкция в размер на 100 000 лв. на “Загорка” АД, Стара Загора.


Санкцията е за извършено нарушение по чл. 34, ал. 6 във връзка с чл. 30 от ЗЗК за организираната от “Загорка” АД промоция под мотото: “Български отбор на финала на Шампионската лига! Влезте в единайсеторката на “Амстел”, която ще гледа финала на живо!”. Участниците в нея е трябвало да изпратят 11 капачки от бира “Амстел”, за да участват в жребий за билет за финала на Шампионската лига. Голямата награда е билет за финала на Шампионската лига в Манчестър, Великобритания. Другите награди са: 3 системи за домашно кино и 15 000 шапки “Амстел”.
Чл. 34, ал. 6 от ЗЗК забранява извършването на продажба, когато заедно с нея се предлага или обещава нещо, чието получаване зависи от: решаване на задачи, ребуси, въпроси, гатанки, събиране на серия от купони и други подобни; разиграване на игри с парични или предметни награди, чиято стойност значително надвишава цената на продаваната стока или услуга.
Според КЗК организирането на игри и промоции в нарушение на чл. 34, ал. 6 от ЗЗК водят до нарушаване на равнопоставеността на участниците на този пазар и могат да увредят интересите на конкурентите в отношенията помежду им или в отношенията им с потребителите.
Вместо почтено съревнование за по-високо качество и конкурентни цени, подобни промоции оказват въздействие върху пазарното поведение на потребителите като отклоняват техния интерес от стоката, която купуват и го насочват към скъпите награди, които се обещават. Този начин на предлагане по същността си е преценен като непазарен стимул за купувачите и начин за увеличаване на продажбите.
Провеждането на подобни игри несъмнено уврежда и конкурентите, които се озовават в неравнопоставено положение и също се принуждават да търсят форми за провеждането на такива. Чрез такова поведение се стига до нелоялно привличане на клиенти. Това по същността си представлява противоречие с добросъвестната търговска практика и нарушаване на общата забрана на чл. 30 от ЗЗК.
За “Загорка”АД това е третата поред санкция, наложена от комисията и потвърдена от ВАС.
От началото на годината до момента ВАС е потвърдил общо 35 решения на КЗК.
ИАФ/НДТ
 


Сходни връзки

ВАС ПОТВЪРДИ 100 000 ЛЕВА ГЛОБА ЗА "ЗАГОРКА" АД | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди