изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 14:49 EEST
ИСКАТ СМЯНАТА НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ НА РУСЕ    
ПолитикаРусенският депутат от НДСВ Анели Чобанова днес поиска в Русе смяната на областния управител Румен Януаров. Според нея, той е имал “нерегламентирани контакти” с икономически групировки.



Тя го обвини, че е дал на Българския олимпийски комитет за безвъзмездно ползване резиденцията в Липник. Освен това Чобанова е недоволна, защото Януаров не е спрял решението на общинския съвет за 7-милионния заем, поискан миналата година от кмета Елеонора Николова за ремонт на уличната мрежа, който е осигурил изборната й победа. Тя съобщи, че до края на 2003 г. областният управител е деактувал в общинска или частна собственост над 300 държавни обекта.

Министърът на държавната администрация Димитър Калчев бил споделил с Чобанова, че в доклад на Сметната палата са констатирани множество нарушения на Януаров и това налага смяната му. Тя смята, че това трябва да стане до месец – месец и половина, защото след това преди изборите ще е твърде късно.

Вече имало трима кандидати за поста, като зад двама от тях отново стояли икономически интереси. Чобанова отказа да назове своя фаворит за областен управител, но го определи като “млад, неопетнен и необвързан човек”.

Създаването на вятърни електроцентрали в Русе ще бъде обсъдено след 15 септември, съобщи днес депутатът Анели Чобанова. По нейна инициатива, тогава в града ще има изнесени две заседания на парламентарните комисии по енергетика и по транспорт и далекосъобщения. Чобанова ще обсъди поставянето на няколко места на вятърни електроцентрали, които да бъдат съобразени с т.н. “роза на ветровете” в Русе. Неин съветник ще бъде Кирил Ерменков - председател на Държавната комисия по енергийна ефективност. Генераторите можели да захранват с енергия няколко района в града.

Според Чобанова, решението за отстраняването на Румен Януаров ще се вземе от политическия съвет на НДСВ.
Според заместник-председателя на жълтата партия Даниел Вълчев обаче, който също е в Русе - за среща с общинските съветници, - никой не е безгрешен и няма сериозни основания за смяната на областния управител.

Две решителни неудобства има в проекта за избирателен кодекс, подготвен от Новото време, каза още Вълчев. Ако се приеме това предложение ще има два вида депутати: такива, които имат избирателен район, и други, които ще са абстрактно избрани. Вторият сериозен проблем е, че се дава възможност на политически формации с много малка тежест да имат по един или двама народни представители.

Според Даниел Вълчев, по-радикално трябва да се върви към промяна на изборната система. Предложението, което ще направи НДСВ, е всички народни представители да се избират по мажоритарен принцип, а резултатите да се смятат пропорционално.

ДАРИК/НДТ
 


Сходни връзки

ИСКАТ СМЯНАТА НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ НА РУСЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди