изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 07:01 EEST
ОСВОБОДИХА ФИЛИПИНСКИЯ ЗАЛОЖНИК В ИРАК    
ЗаложнициДубай. Филипинецът Анхело де ла Крус, взет за заложник в Ирак, беше освободен, съобщи телевизия “Ал Арабия”, цитирана от АФП. Подробности за освобождаването до момента не се съобщават.


Похитителите на филипинския заложник в Ирак удължиха ултиматума, поставен пред Манила за изтегляне на контингента до края на месеца.
В посочения срок Филипините трябваше да изтеглят контингента си от страната, бе условието, поставено от похитителите. “Заложникът ще бъде освободен след изтеглянето и на последния филипински войник от Ирак, което трябва да стане преди края на месеца”, гласи изявлението на “Ислямската армия в Ирак”, групировката, която отвлече филипинския шофьор.
По-рано “Ал Джазира” излъчи запис, в който Анхело де ла Крус се обърна към семейството си и заяви, че скоро ще бъде освободен.
“Чакайте ме, скоро ще се върна”, гласи обръщението на Анхело де ла Крус.
“Той е в безопасност и вече не съществува риск от обезглавяването му”, заяви представителят на външнополитическото ведомство, позовавайки се на филипински чиновник в Багдад, близък до преговорите за освобождаването на шофьора на камион Анхело де ла Крус.
Миналата седмица министърът на външните работи на Филипините Делия Алберт съобщи, че в понеделник филипинският контингент ще бъде изтеглен окончателно от Ирак в отговор на искането на похитителите на Анхело де ла Крус.
Първата част от 51-членния контингент се изтегли още в петък.
Специалният пратеник на президента Глория Аройо за Близкия Изток Рой Симату присъства на сдаването на поста на новия командващ полицейските части в база “Чарли” в провинция Бабил в понеделник. След предаването на отговорностите, останалата част от контингента отпътува за Кувейт, откъдето ще се върне в Манила с граждански самолет, добави дипломатът. Решението на Манила за изтегляне на контингента от Ирак “разгневи” САЩ и Австралия. Двете страни предупредиха, че то ще изпрати погрешен сигнал, че тактиката на терористите работи.
Алберт заяви, че с уреждането на изтеглянето на войниците са се заели служителите в посолството на Филипините в Кувейт, но “точното време и дата” на пристигането им в Манила все още не е уточнено.
На 16 юли десет филипински военнослужещи напуснаха базата си в Ирак на път за Кувейт, започвайки изтеглянето на контингента от страната. Този ход бе свързан с исканията на терористите, държащи за заложник филипински шофьор на камион, когото заплашват да екзекутират.
По-рано телевизия CNN съобщи, че Манила е отзовала ръководството на хуманитарния си контингент в Ирак. CNN посочва, че решението е свързано с усилията на правителството на Филипините да спаси живота на филипинския шофьор на камион, взет за заложник в Ирак.
iaf/ndt
 


Сходни връзки

ОСВОБОДИХА ФИЛИПИНСКИЯ ЗАЛОЖНИК В ИРАК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди