изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:00 EET
ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ ЩЕ ПРОИЗВЕЖДАТ ОХЛЮВИ ЗА ФРАНЦИЯ И ИТАЛИЯ    
ОбществоНад 62 000 евро е отпуснал ЕС на сдружение "Сътворение" в Добрич за изграждане на първата в страната закрита ферма за култивирано отглеждане на охлюви. Порция от тях във Франция вървяла между 20 и 80 евро

С тържествен водосвет, отслужен от отец Стоян, вчера в Добрич бе открита първата в България закрита ферма за култивирано отглеждане на охлюви. Това стана възможно благодарение на реализацията на проект "Възможност за труд - сила за живот" на сдружение "Сътворение". Основната цел на проекта е създаването на 15 работни места за хора със сензорни увреждания във фермата.
Бюджетът на проекта е на стойност 70 580 евро, 62 170 от които са безвъзмездно финансиране по програма ФАР - Социална интеграция на Европейския съюз, а останалите 8 410 евро - собствен финансов принос на сдружение "Сътворение".
На официалното откриване присъстваха областният управител Иван Иванов, кметът на Добрич Детелина Николова, ръководителят на сектор "Международни програми и проекти" в Министерството на труда и социалната политика Райна Ушева, координаторите на местните офиси за Североизточна България на МТСП и МРРБ, управители на фирми подизпълнители и проектанти на обекта, приятели и поддръжници на сдружение "Сътворение".
В приветствие към гостите председателят на "Сътворение" Антония Димчева благодари за подкрепата, които организацията е получила през двете години преди да стартира проектът.
"Изключително се радвам, че тези програми, за които говорим от няколко години, вече се случват" - каза областният управител Иван Иванов. Той пожела и в бъдеще да бъдат реализирани проекти, които да подпомагат хората в неравностойно положение.
Кметът Детелина Николова декларира подкрепата и съпричастността на общината при реализирането на социално значими проекти.
След водосвета отец Стоян подари на фермата икона на Света Богородица.
Около 6 тона охлюви е годишният производствен капацитет на фермата, разказа Стойчо Стойчев от ръководството на сдружение "Сътворение". В предприятието вече са пристигнали между 800 и 1000 охлюва от породата "Хеликс асперса максима" от Италия. В момента те се климатизират. Фермата е оборудвана така, че в помещенията да може да се поддържа напълно изкуствен микроклимат. Системите за климатизация поддържат температура около 20 градуса и относителна влажност 80 процента в залата за угояване. В помещението за хибернация пък температурата може да се регулира плавно от 3 до 21 градуса, за да изпаднат охлювите в зимен сън, когато това се налага от производствения процес.
От сдружение "Сътворение" очакват първите охлюви да се излюпят след месец, месец и половина, а първата реколта да е след около четири месеца и половина. Годишният капацитет на фермата е 6 тона. В закритите предприятия смъртността е 6 процента, докато в откритите достигала до 60-70 на сто.
От сдружението смятат да изнасят произведеното в Италия и Франция. На най-голямата борса за охлюви в света в италианския град Кунео цената на килограм охлюви била около 6,2 евро. Порция от 12 броя от тях във френските ресторанти пък вървяла от 20 до 80 евро...
 


Сходни връзки

ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ ЩЕ ПРОИЗВЕЖДАТ ОХЛЮВИ ЗА ФРАНЦИЯ И ИТАЛИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди