изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 09:40 EEST
БЪЛГАРСКОТО ДЕЛО - ИСТИНСКИ ТЕСТ ЗА КАДАФИ    
Общество Либийският лидер Муамар Кадафи може да демонстрира стремежите си към държавническо мислене, като използва ХV Международна конференция по проблемите на СПИН, за да освободи осъдените несправедлива на смърт медици, заради заразяване на пациенти с вируса на смъртоносната болест.


Валя Червеняшка, Снежана Димитрова, Нася Ненова, Валентина Сиропуло и Кристияна Вълчева са пет български медицински сестри, които заедно с палестинския лекар Ашраф Ахмад Джума бяха осъдени на смърт чрез разстрел от либийски съд на 6 май. Те бяха признати за виновни, че са заразили умишлено 400 деца с вируса на СПИН в болницата "Ал-Фатех" в Бенгази през 1998 година, като от тях досега са починали 40.
Осъдените медици, които се намират в затвора от 1999 година ще обжалват присъдата и имат нужда от подкрепа. "Амнести интернешънъл" и други правозащитни организации вече отхвърлиха обвиненията с твърдението, че признанията са изтръгнати с мъчения.
Обвиненията са в противоречие и с научните доказателства. Професор Люк Монтание, чийто екип в инситута "Пастьор" в Париж откри вируса на СПИН, и Виторио Колици - изследовател на болестта в университета "Тор Вергата" в Рим, бяха помолени от либийското правителство да представят научни доказателства. Техният доклад, обнародван през април, отхвърли всички твърдения, че обвиняемите са виновни.
Генетичния анализ на вируси от заразени деца, осъществен от Монтание и Колици, показа, че много от тях са се заразили далеч преди българските медици да пристигнат в Либия през март 1998 година. Някои от тези инфекции вероятно датират чак от 1994 година. Освен това децата са показали и висок процент на заразяване с хепатит В и C, което показва, че скритият проблем е бил някаква инфекция от общ източник, в резултат на лошата болнична хигиена. Това е трагедия, но подобни проблеми не са единствените за Либия.
Анализите показаха също, че инфекциите са били причинени от подтипове на A/G HIV-1, характерни за Централна и Западна Африка и познати като силно инфекциозни. Примерите показали слаба вариация, отново внушаваща общ произход, и вероятно разпространила се от вече заразен пациент чрез системи и спринцовки. Друга медицинска сестра, за която се посочва, че случайно се е убола, докато взимала кръвни проби, има почти идентичен вирус.
Монтание твърди, че в последвалото преиначаване на фактите от либийското правосъдие, присъдата е била основана най-малкото на отчасти погрешния превод от английски на арабски на термина "рекомбиниран". Този термин, използван от Монтание и Колици и означаващ естествено рекомбиниране на диви вируси, е бил преведен в правните документи като "генетично модифициран" вирус, твърди Монтоние.
Присъдата утоли жаждата за възмездие и бе посрещната с радост в Бенгази. Тя обаче смрази кръвта на всички онези, които искаха правосъдие и използването на научни доказателства в негово име. По-рано този месец в писмо Монтание и Колици, подкрепени от водещи вирусолози и физици, призоваха либийският лидер Муамар Кадафи да замени смъртните присъди, отхвърляйки мотивите и обяснявайки как е бил проведен процесът. Монтание написа второ писмо до Кадафи на 6 юли, в което заяви, че милосърдието "със сигурност ще усили добрия имидж на Либия пред света".
По-нататъшния натиск е сигурен. След десетилетия като парий, сега Либия предприема стъпки да се включи отново в международната общност. Кадафи спомогна за вътрешните настроения срещу медиците с твърденията си през 2001 година, че техните действия са били част от заговор, дирижиран от ЦРУ и Мосад. Признавайки несправедливостта която вече е била извършена, той би могъл да изпрати ясен сигнал, че желае да остави миналото зад себе си.
При откриването на ХV Международна конференция по проблемите на СПИН в Бангкок на 11 юли, генералният секретар на ООн Кофи Анан заяви, че борбата срещу смъртоносния вирус изисква лидерство на регионално ниво. Кадафи има шанс да покаже на света, че разбира, че истинското лидерство означава зачитане на справедливостта, състрадание и уважение към научните факти.
ИАФ/НДТ
 


Сходни връзки

БЪЛГАРСКОТО ДЕЛО - ИСТИНСКИ ТЕСТ ЗА КАДАФИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.19 секунди