изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 16:09 EEST
ТАУХИД УА АЛ ДЖИХАД: ЩЕ ПРЕВЪРНЕМ БЪЛГАРИЯ В МОРЕ ОТ КРЪВ, АКО НЕ СЕ ИЗТЕГЛИТЕ ОТ ИРАК    
НовиниВ изявление на ислямската групировка Таухид уа ал Джихад, която се самоопределя като европейския клон на “Ал Кайда”, са отправени заплахи за смъртоносни нападения срещу България и Полша, ако двете страни не изтеглят контингентите си от Ирак, съобщи агенция "Фокус".

Изявлението се появи в ислямистки уеб-сайт, известен като място, на което “Ал Кайда” и групировки, свързани с терористичната мрежа, отправят заплахите си. Автентичността на изявлението, както и самата групировка, още не е установена.“Към кръстоносното българско правителство, което се е съюзило с американците, и към българския народ – ние искаме, за последен път, да бъдат изтеглени българските войници от Ирак, или, заклеваме се, ще превърнем България в море от кръв, ако не изпълните исканията ни”, се посочва в изявлението.
Групировката посочва в изявлението, че България и Полша “ще платят цената”, също като САЩ и Испания, намеквайки за терористичните нападения от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон и атентатите от 11 март 2004 г. в Мадрид.
В Европа действително съществува групировка Tawhid Jihad заяви за Агенция “Фокус” о.з. полковник Славчо Велков, преподавател по “тероризъм, антитероризъм и международно сътрудничество срещу тероризма” в НБУ. Той коментира, че много внимателно трябва да бъде проверен източникът и автентичността на съобщението, но заплахата не бива да бъде пренебрегвана. От съобщението не става ясно дали заплахата за терористични атаки визира територията на България и Полша или обекти, свързани с националната сигурност – това биха могли да бъдат базите на военните ни контингенти, дипломатически представителства в чужбина, самолети или влакове. Биха могли да бъдат и обекти на територията на страната, посочи Велков, но подчерта, че на първо място трябва да се установи автентичността на заплахата.
Славчо Велков коментира, че след решението на Филипинското правителство да изтегли контингента си, за да спаси заложника си в Ирак, е напълно логично заплахи за терористични атаки да получат и останалите страни от коалицията.
Всяка информация първо трябва да се провери преди да се коментира. Това каза за Агенция “Фокус” говорителят на Министерски съвет Димитър Цонев по повод информацията, че ислямистка групировка, която се самоопределя като европейския клон на “Ал Кайда”, заплаши със смъртоносни нападения България и Полша, ако двете страни не изтеглят контингентите си от Ирак. “Това са журналистически материали с хипотези. Защо трябва за всяко едно нещо да обръщаме внимание и да разтърсваме държава?”, каза Димитър Цонев.
От Министерството на външните работи заявиха, че ще излязат по-късно с коментар по повод заплахите към България.
Министерството на отбраната не разполага с данни, по каналите, по които се събират и пристигат в министерството, за подобни заплахи. Това каза пред Агенция “Фокус” говорителят на Министерството на отбраната Румяна Стругарова по повод информацията, че ислямистка групировка, която се самоопределя като европейския клон на “Ал Кайда”, заплаши със смъртоносни нападения България и Полша, ако двете страни не изтеглят контингентите си от Ирак.
Включително в българския контингент, който изпълнява нормалните си задачи, няма получени такива данни. На сутрешния брифинг на командването на батальона, съвместно с полското командване, не е подавана подобна информация, каза още Румяна Стругарова.
От полското командване на многонационалната дивизия “Център-Юг” в Ирак съобщиха за Агенция “Фокус”, че в настоящия момент не разполагат с информация за отправените от групировка, самоопределяща се като клон на “Ал Кайда” в Европа, заплахи срещу България и Полша.
 


Сходни връзки

ТАУХИД УА АЛ ДЖИХАД: ЩЕ ПРЕВЪРНЕМ БЪЛГАРИЯ В МОРЕ ОТ КРЪВ, АКО НЕ СЕ ИЗТЕГЛИТЕ ОТ ИРАК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди