изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:51 EEST
НСС: ПО ВСЯКА ВЕРОЯТНОСТ ЗАПЛАХАТА СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ Е ОТ ГРУПИРОВКАТА АБУ МУСАБ АЛ ЗАРКАУИ    
Новини По всяка вероятност заплахата, отправена срещу България, е от групировката, ръководена от Абу Мусаб ал Заркауи, заяви за Агенция “Фокус” ген. Иван Чобанов, директор на НСС. “Трябва категорично да заявя, че няма конкретна информация за подготвяни терористични действия”, заяви ген.Чобанов и добави, че “става дума за данни, които се получават както от съюзниците, така и по линия на НРС, Военно разузнаване и източници на НСС”.

Той подчерта, че са предприети абсолютно всички мерки за сигурност. Той коментира, че за пръв път се получава конкретна и ясна заплаха срещу България, но специалните служби са наясно, че след включването в антитерористичната коалиция, България е влязла в групата на “рисковите държави”. “Няма европейски клон на “Ал Кайда”, заяви ген. Чобанов. “Действията на тази групировка са насочени срещу всички страни от коалицията, които имат военни контингенти в Ирак и, след като Филипините се огънаха, трябваше да се очаква, че заплахи с искане за изтегляне ще бъдат отправени и към другите държави”, коментира директорът на НСС.
По-рано днес Агенция “Фокус” съобщи, че в изявление, публикувано в Интернет от неизвестна до момента групировка, която се самоопределя като европейския клон на “Ал Кайда”, се съдържат заплахи за смъртоносни нападения срещу България и Полша, ако двете страни не изтеглят контингентите си от Ирак.
Изявлението, подписано от ислямската грипировка Таухид, се появи в ислямистки уеб-сайт, известен като място, на което “Ал Кайда” и групировки, свързани с терористичната мрежа, отправят заплахите си. Групировката се самоопределя като “Ал Кайда в Европа”. Автентичността на изявлението, както и самата групировка, не може да бъде установена.
Групировката посочва в изявлението, че България и Полша “ще платят цената”, също като САЩ и Испания, намеквайки за терористичните нападения от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон и атентатите от 11 март 2004 г. в Мадрид.
“Към кръстоносното българско правителство, което се е съюзило с американците, и към българския народ – ние искаме, за последен път, да бъдат изтеглени българските войници от Ирак, или, заклеваме се, ще превърнем България в море от кръв, ако не изпълните исканията ни”, се посочва в изявлението.
Президентът на България Георги Първанов заяви в петък, че няма да изтегли българския пехотен батальон с численост 480 военнослужещи, разположен в Ирак, се посочва още в изявлението.
Според американския Център за изследване на тероризма, другите имена на групировката Ал Таухид са: Ал Таухеед, Джамаат ал Таухид уал Джихад, “Единобожие и Джихад”. Все още няма потвърждение, че групировката, отправила заплаха към Полша и България и, която се самоопределя като европейски клон на “Ал Кайда”, е свързана с йорданския терорист Абу Мусаб ал Заркауи, чиято групировка “Единобожие и Джихад” взе за заложници в Ирак двама български шофьори.

Абу Мусаб ал Заркауи

Истинското име на Абу Мусаб ал Заркауи е Фадел ал-Халайле. Роден е на 30 октомври 1966 г. в Зарка, Йордания.
Преименуването му се осъществява в град Зарка, в който палестински терористи взривяват три отвлечени самолета през 1970 при първи действия срещу анти-западното насилие.
Псевдонимите, които използва са Ахмад Фадил ал-Халайла, Абу Мухамад, Абу Ахмад, Сакр Абу Субаид.
Абу Мусаб ал Заркауи е от така наречените "афганистански араби", които през 80-те години помагат на съпротивата в Афганистан срещу съветската окупация. Той е смятан за експерт по приготвяне на отрови. През 1988/1989 г. се завръща в Йордания, където лежи седем години в затвора за опит да свали монархията и да установи ислямски халифат.
След излизането си от затвора и напускането на Йордания следите на Заркауи се губят.
За първи път той се появява в публичното пространство на западните информационните агенции през 1999, когато йорданските власти го задържат за неосъществен план за взривяване на туристически хотел в Аман по време на празненствата за настъпването на новото хилядолетие.
Абу Мусаб ал Заркауи e син на заможен йордански земевладелец, емигрира в Афганистан. Там преминава тренировъчно обучение в лагер на Ал Кайда, където, по данни на американски официални съобщения, придобива знания за химически и биологически реактиви. Ранен е в крака при бомбардировка в Афганистан през 2001, след което се премества в Ирак.
През октомври 2002 г. двама стрелци убиват американския дипломат Лаурънс Фоли в Йордания. Един от заловените стрелци посочва Заркауи като организатор на атентата.
През април 2004 година йорданският Върховен съд осъжда на смърт осем души, сред които и свързания с “Ал Кайда” Абу Мусаб ал Заркауи, за убийството на американския дипломат през 2002 година.
Разузнавателни служби предполагат, че Заркауи пребивава в Ирак или в Иран.
През април 2002 г. в Рурската област, Германия, e разкрита терористична клетка, на която е било възложено да извърши атентати срещу "еврейско-израелски учреждения". Един от членовете на клетката Шади Абдала признава пред върховния съд на Северен Рейн-Вестфалия, че Заркауи им е възложил поръчката за атентатите през септември 2001 г.
През октомври 2003 година американското правителство обявява награда от 25 милиона долара за информация, която би довела до залавянето или убийството на Абу Мусаб ал Заркауи.
Децентрализираната мрежа на Заркауи е известна като Ал Таухид. В миналото една от неговите открито заявени мечти е била да събори Йорданското кралско семейство.
Според експерти по тероризма тази цел по всяка вероятност се е запазила, но Заркауи е разширил операциите си с напредването на американската война срещу тероризма.
Според американски източници Абу Мусаб ал Заркауи поема отговорността за атаката срещу централата на ООН в Багдад и за атентата в Наджаф. Двата атентата са извършени през август 2003 г. Камион бомба избухна пред сградата на ООН в Багдад на 19 август, като уби 22-ма души, сред които и представителя на организацията в Ирак Сержиу Виейра де Мелу.
Същия месец при атентат срещу джамията в Наджаф на гроба на имам Али и родоначалник на шиитската форма на исляма са убити над сто вярващи, сред тях висш шиитски духовник.
За Заркауи се смята, че има пряко участие и в атентатите срещу йорданското посолство в Багдад през август 2003 година. Тогава загиват 19 души, а повече от 50 са ранени.
Абу Мусаб ал Заркауи е заподозрян за организирането на бомбените нападения в Истанбул срещу двете синагоги от 15.11.2003 година. Тогава две коли-бомби се взривяват пред най-голямата синагога в Истанбул, "Неве Шалом", и друг еврейски храм наблизо, по време на съботната служба. Двете синагоги се намират на два километра една от друга в кварталите Бейоглу и Шишли. Загиват 23-ма души, а над 250 са ранени. Жертвите и пострадалите са предимно евреи.
Пет дни по-късно камион, пълен с експлозиви, поразява щаб-квартирата на базираната в Лондон банка HSBC и британското консулство в града. Общо 61 лица, включително генералният консул на Великобритания Роджър Шорт, бяха убити, а повече от 600 - ранени.
Според Си Ен Ен той има собствена терористична мрежа и ръководи две отделни турски терористични организации в Югоизточен Анадол - "Съюз на имамите" ("Бейт ел Имам"), която вероятно е свързана с "Ал Кайда", и "Хизбула", за която няма сведения, че има връзки с едноименната ливанска групировка.
Източници на турското разузнаване смятат, че бойци на турската "Хизбула" и на "Съюза на имамите" са били обучавани в Афганистан и Пакистан до 2001 година.
В свое разследване от януари 2004 година британският “Обзървър” публикува част от запис, направен на 15 юни 2002 година в Милано от италианското разузнаване. В записа иракския кюрд Фуад съветва Заркауи да обърне повече внимание на България и Полша за установяване на терористични бази. Записът гласи: "Сега Европа се контролира по въздух и земя, но в Полша и в България, и в страни, които не са част от европейската общност всичко е лесно. Преди всичко те са корумпирани, можеш да ги купиш с долари... Второ тези страни не са толкова контролирани, там няма много очи".
През лятото на 2002 година Фуад е заловен в България и предаден на разузнаването на натовска държава.
Абу Мусаб ал Заркауи е подозиран, че стои зад нападението над италианската военна база в Насирия в края на януари 2004 година, когато загинаха 19 души, а според информация на американското разузнаване има връзка и с три големи атентата с коли бомби в Ирак, при които загинаха над 100 души.
През март 2004 година при едновременни атентати в Кербала и Багдад по време на кулминацията на честванията на религиозния шиитски празник Ашура загиват най-малко 143-ма човека. Според официални представители на временната американска администрация в Ирак атентатите са дело на Заркауи. Счита се, че с атентатите се цели разпалването на гражданска война между шиити и сунити, което да възпрепятства американските планове за предаване на властта на иракчаните в края на юни.
Йорданецът Абу Мусаб ал Заркауи е заподозрян и за атентатите в Мадрид от 11 март 2004 година, при които загинаха 192 души.
Тогава три бомби се взривиха на гара Аточа в центъра на Мадрид. Други четири избухнаха близо до същата гара. Едно взривно устройство е избухнало на гара Санта Еухения, а други две - на гарата Ел Посо. Общо 13 бомби са използвани в атентатите.
Абу Мусаб ал Заркауи поема отговорност и за атентата срещу хотел Mount Lebanon в Багдад на 17 март 2004 г., при който загинаха 7 души, а 17, сред които и един британец, са ранени.
В запис от 6 април 2004 година Заркауи призовава към атаки срещу Коалицията в Ирак.
На 27 април 2004 година йорданските власти предотвратиха химически атентат, подготвян от “Ал Кайда” срещу седалището на йорданските разузнавателни служби в Аман. В специален 20-минутен запис, излъчен от държавната телевизия, членовете на групата, подготвяла атентата, правят самопризнания. Единият от задържаните Азми ал Джаюси признава, че е получил заповеди от Абу Мусаб ал Заркауи.
На 12 май е екзекутиран американският гражданин Никълъс Бърг, който работел в Ирак като частен предприемач. Убийците заявяват, че обезглавяването на американеца, е отмъщение за издевателствата над иракски затворници, извършвани от коалиционни войници. Записът с екзекуцията е излъчен по водещите арабски телевизионни канали “Ал Джазира” и “Ал Арабия”. Видеозаписът е излъчен и в сайта "Мунтада ал Ансар", и показва петима мъже с черни маски, наобиколили завързан мъж. Той се представя като Ник Бърг, на 26 години, от Филаделфия, като заедно с това изрича имената на родителите си, на брат си и сестра си. Похитителите прочитат обръщение, в което твърдят, че са предложили на американската администрация да разменят заложника срещу затворници от "Абу Гариб", но са получили отказ. После насилниците повалят Бърг на пода. Надпис, съпътстващ видеозаписа, гласи, че екзекуцията се извършва от Абу Мусаб ал Заркауи, смятан за близък сътрудник на Осама бен Ладен.
На 20 юни катарската телевизия "Ал Джазира" разпространява видеозапис с отвлечения южнокорейски преводач Ким Сун Ил. Похитителите дават на Сеул 24-часов ултиматум да изтегли контингента си от Ирак, който по-късно е продължен. Южнокорейският контингент е разположен в Ербил, Северен Ирак, наброява 675 души, но Сеул предвижда да изпрати в началото на август подкрепление от 3000 войника.
Похитителите се представят за принадлежащи на терористична група, свързана с Абу Мусаб ал Заркауи и с Ал Кайда. Южна Корея обявява, че няма да промени плановете си за увеличаване на контингента. Тялото на заложника е открито от американски военни между градовете Багдад и Фалуджа.
На 23 юни Абу Мусаб ал Заркауи заплашва с убийство иракският премиер Ияд Алауи. В аудиозапис публикуван на ислямистки уебсайт Заркауи заплашва: "Алауи, заявяваме, че ще направим всичко възможно да последваш съдбата на Изедин Салим". Салим, който бе председател на Преходния управляващ съвет, загина при бомбен атентат на 17 май в Багдад. Според американското командване зад убийството на Селим стои Абу Мусаб ал Заркауи.
На 25 юни в съобщение, разпространено на саудитски сайт, групировката на Заркауи “Единобожие и Джихад” поема отговорността за атентатите в Бакуба на 55 км. североизточно от Багдад. Съобщението призовава цивилните граждани да се подчиняват на заповедите на съпротивата и в близките дни да не излизат от домовете си, защото предстоят нови атаки срещу окупаторите. Атакуван е полицейски пост и административни сгради. Убитите са 13, ранените са 15 души. Според информационните агенции обаче тази групировка носи отговорност и за кървавите атентати от същия ден във Фалуджа и Рамади.
На 27 юни групата на Абу Мусаб ал Заркауи взема за заложници трима турски граждани в Ирак и заплашва, че ще ги обезглави, ако турското правителство не изтегли в срок от 72 часа войските си от окупираната страна. От телевизия “Ал Джазира” съобщават, че са получили изявление в писмен вид и видеозапис от групата на Заркауи, свързана с "Ал Кайда". На видеозаписа се виждат тримата заложници, зад които са застанали трима въоръжени мъже с покрити лица. Турция не приема никога исканията на терористите, заяви турският министър на отбраната Вежди Гонюл и по този начин той отхвърли поставения ултиматум. На 29 юни тримата заложници са освободени благодарение на антинатовските демонстрации в Турция.
На 6 юли ислямски Интернет-сайт публикува заплаха на Абу Мусаб ал Заркауи към американски морски пехотинци, които се намират в северните части на Ирак.
На 7 юли иракска въоръжена група заплаши да убие йорданеца Абу Мусаб ал Заркауи, защото според нея, той убивал невинни иракчани и осквернявал исляма. Във видеозапис, неизвестната досега групировка "Спасително движение", призовава Заркауи да напусне незабавно Ирак и да обясни защо убива невинни граждани и заплашва със смърт, временния иракски премиер Ияд Алауи.
На 9 юли Заркауи отново получава заплаха. Иракска групировка, наричаща себе си “Сейф ал Аллах” (Меч на Аллах) заплаши да убие Абу Мусаб ал Заркауи. Във видеозапис, изпратен до агенция Ройтерс, седем души с автомати и гранатомети, обвиняват Абу Мусаб ал Заркауи, че е последовател на иракския лидер Саддам Хюсеин и затова трябва да бъде убит.
На 14 юли кметът на Мосул Осама Кашмулия и двама от неговите телохранители са убити при атака срещу кортежа им по пътя от Мосул за Багдад. Групировката начело с Абу Мусаб ал Заркауи “Единобожие и джихад”пое отговорността за убийството в съобщение, публикувано на ислямистки интернет сайт.
На 14 юли Абу Мусаб ал Заркауи за пореден път заплаши с убийство иракския премиер Ияд Алауи - “Ще Ви хванем, Алауи. Успяхте да се измъкнете от ракетите, които наскоро се изсипаха над дома ви, но Аллах вижда, ние имаме още много такива”, се казва в съобщение с дата 8 юли, публикувано на един от ислямистките сайтове. “Няма да Ви позволим да се насладите на мира. Вие сте враг на Аллах”, се посочва в съобщението.
В началото на юли иракски бунтовници обстреляха дома на Алауи в Багдад. В резултат на обстрела бяха ранени седем души.

Атентати и отвличания, за които групировката "Единобожие и Джихад", е поела отговорността

На 9 май в Багдад е открито тялото американският гражданин Ник Бърг, изчезнал на 9 април. На 11 май 2004 г. ислямистки уеб сайт излъчва видеофилм с обезглавявянето на Бърг. Абу Мусаб аз Заркауи, лично прерязва гърлото на американеца. В изявлението на ислямистите се казва, че са предложили на американската администрация да разменят заложника срещу някои от затворниците, държани в затвора Абу Граиб, но са получили отказ.
На 20 юни катарската телевизия “Ал Джазира” излъчва видеозапис с отвлечения на 17 юни южнокорейски гражданин Ким Сун Ил.
Похитителите дават на Сеул 24-часов ултиматум да изтегли контингента си от Ирак, който по- късно е продължен. Южнокорейският контингент е разположен в Ербил, Северен Ирак, наброява 675 души, но Сеул предвижда да изпрати в началото на август подкрепление от 3000 войника. Южна Корея обявява, че няма да промени плановете си за увеличаване на контингента. Тялото на заложника е открито на 21 юни от американската военна полиция, западно от Багдад.
Същата групировка поема отговорност и за атентата с кола-бомба в Багдад на 14 юни срещу конвой на коалицията, при които са убити 13 души, сред които двама британци, един французин и един американец, работещи за компанията General Electric.
На 23 юни в послание, публикувано в Интернет и приписвано на Абу Мусаб ал Заркауи се споменава убийството на Председателя на Преходния съвет в Ирак Еззедин Селим на 17 май. В аудиозаписа се отправят смъртни заплахи и към иракския премиер Алауи.
На 25 юни в съобщение, разпространено на саудитски сайт, същата групировка поема отговорността за атентатите в Бакуба на 55 км. североизточно от Багдад. съобщението призовава цивилните граждани да се подчиняват на заповедите на съпротивата и в близките дни да не излизат от домовете си, защото предстоят нови атаки срещу окупаторите. Атакуван е полицейски пост и административни сгради. Убитите са 13, ранените са 15души. според информационните агенции обаче тази групировка носи отговорност и за кървавите атентати от същия ден във Фалуджа и Рамади.
На 14 юли кметът на Мосул Осама Кашмулия и двама от неговите телохранители са убити при атака срещу кортежа им по пътя от Мосул за Багдад. Групировката начело с Абу Мусаб ал Заркауи “Единобожие и джихад”поема отговорността за убийството в съобщение, публикувано на ислямистки интернет сайт.
На 17 юли Абу Мусаб ал Заркауи, пое отговорността за нападението срещу министъра на правосъдието на Ирак Малик Дохан ал Хасан.
Мощна бомба избухна в Багдад на пътя на преминаването на конвой, в който е пътувал министърът на правосъдието Министърът е невредим, но четирима души загинаха, а трима бяха ранени, сред които и 4-годишно момиче. Експлозията първоначално се е считало, че е на кола-бомба, но се е оказало, че е причинена от мощно взривно устройство, заложено на пътя.
Взривът, насочен срещу министъра, е избухнал в квартал Адл в западната част на иракската столица.
Изявлението на Заркауи, в което поема отговорността, е публикувано на ислямистки Интернет-сайт.
“Вашите братя от “Таухид уа ал Джихад”(в превод “Единобожие и Джихад”), проведоха операция срещу изменника и предателя, наречен Малик Дохан ал Хасан, министър в изменническото правителство”, се посочва в текста на изявлението.

Българските заложници в Ирак и Абу Мусаб ал Заркауи

Групировката “Единобожие и Джихад”, която се свърза с името на Абу Мусаб ал Заркауи, заплаши да обезглави двама български граждани, ако до 24 часа американското военно командване не освободи всички иракски затворници. Това става ясно от запис, излъчен по катарската телевизия "Ал Джазира" на 8 юли. По информация от лице, разпознало двамата похитени българи, това са Ивайло Кепов от Бобошево и Георги Лазов от Благоевград. Двамата са работели за фирма “Димитрова-Стоименов Грация ЕВ”, като са превозвали коли към Мосул.
Ивайло Кепов и Георги Лазов тръгват от Германия на 18 юни с два автовоза "Мерцедес", единият от които с благоевградска регистрация, а другия с пловдивска. Колите, превозвани от двамата български шофьори, са закупени от иракски гражданин в Германия. Той се казва Аяд Карим Давуд. Крайната дестинация на курса са градовете Захо и Мосул.
По информация на говорителя на РДВР-Благоевград сигналът за изчезването на двамата шофьори е подаден в МВнР рано следобед на 8 юли от представители на фирмата "Димитрова-Стоименов-Грация-Ев". Сутринта на 9 юли близките на двамата отвлечени българи се срещат с директора на РДВР-Благоевград ген. Богомил Янев преди да отпътуват за София.
Във Министерство на външните работи е създаден кризисен щаб, който работи от 23:50 часа на 8 юли. От 9 юли сутринта е задействан и Координационният център за Ирак към Съвета по сигурността към правителството.
Още с първите си официални изявления министърът на външните работи на България Соломон Паси заявява, че България няма да “отстъпи пред шантажа” на похитителите. Със същите послания излизат и българските политически партии, които единодушно заявяват, че страната не трябва да отстъпва пред тероризма.
На 9 юли в 13 часа съпругите на двамата отвлечени пристигат в София и са приети за разговор в Министерство на външните работи от заместника на министър Соломон Паси Петко Драганов.
Вицепремиерът Пламен Панайотов свиква спешно заседание на Съвета за сигурност.
Комисията по външна политика отбрана и сигурност към Парламента заседава извънредно.
Депутатите се обявиха за това, България да положи всички усилия за спасението на заложниците без да се поддава на натиска на терористите.
След обяд на същия ден Соломон Паси свиква извънредна пресконференция, на която информира, че по непотвърдена информация двамата българи са преместени от Мосул в друг град на територията Ирак,. Министър Паси обясни, че единственият пряк контакт с терористите е чрез медиите. Той съобщи, че са водени разговори с Колин Пауъл, държавния секретар на САЩ, с външния министър на Русия и с външния министър на Ирак.
Българският премиер Симеон Сакскобургготски, който по това време е на посещение в Белград, заявява, че България ще направи всичко за спасяването на двамата българи, взети за заложници.
Президентът Първанов провежда почти шестчасови консултации с посланиците на Палестина Мохамед Салайме, на Ирак - Яхия Махди, и на САЩ - Джеймс Пардю, и обобщава, че случаят с българските заложници е тежък.
Първанов дава интервю за “Ал Джазира”, в което обяснява целта на пребиваване на двамата българи в Ирак и желанието на страната да установи контакт с похитителите.
На 10 юли катарската телевизия “Ал Джазира” показва интервюто на всеки кръгъл час. Същевременно по катарския канал в няколко новинарски емисии се излъчва видеозапис, в който съпругите на двама отвлечени българи молят похитителите им да ги освободят. Показан е и призивът за благоприятно разрешение на кризата с българските заложници, отправен от представители на мюсюлманската общност в България. Обръщението е от ректора на Висшия ислямски институт в България Мустафа Алиш Хадж, мюфтията на Смолянска област Салви Шакиров и от члена на Висшия мюсюлмански съвет Ариф Абдуллах, както и от саудитеца Хусейн Одех, изпълнителен директор на фондация „Тайба”.
На 10 юли в специално обръщение генералният секретар на ООН Кофи Анан призова към освобождаването на двамата българи и филипинеца, взети за заложници в Ирак.
Същият ден в комюнике хуманитарната фондация “Кадафи” на Сейф ал Ислам, син на либийския лидер Муамар Кадафи, отправя призив към похитителите на българите да ги освободят, не по политически, а от чисто хуманни причини.
На 10 юли в 14 ч. Соломон Паси се обръща към похитителите по „Ал Джазира", уверявайки ги, че двамата българи са бедни шофьори, които се борят за прехраната на семействата си. В същия час от България за Ирак заминава група от дипломати и експерти, чиято цел е да улеснят преговорите за освобождаването на похитените българи. В 19:55 часа министър Паси съобщава, позовавайки се на неофициална информация, че Георги Лазов и Ивайло Кепов са живи.
На 10 юли прозвучава и призивът на Съветът на ислямските учени - улеми в Ирак, съставен от влиятелни шиитски шейхове, двамата българи да бъдат смятани за случайни гости, които според мюсюлманската религия е грях да бъдат убити.
От своя страна същия ден Малайзия, която понастоящем председателства Организацията Ислямска конференция (най-голямата мюсюлманска организация), призовава за освобождаването на всички заложници в Ирак “Отправяме апел за незабавното и безусловно освобождаване на всички, взети за заложници в Ирак, сред които и филипинският гражданин”, се посочва в комюнике на малайзийския министър на външните работи Сайед Хамид Албар. “Малайзия не оправдава никакви извинения за подобни действия, които заплашват невинни цивилни и хуманитарни работници”.
На 11 юли Агенция “Фокус” съобщава, позовавайки се на високопоставен правителствен източник от арабска страна, че в 12.15 часа българско време Ивайло Кепов и Георги Лазов са видени живи и в сравнително добро състояние.
Същия ден на извънредна пресконференция Соломон Паси потвърждава, че около 12 часа на същия ден българските заложници са били живи. Същевременно министър Паси призовава арабския свят към милост и разбиране за българските заложници в Ирак, които имат здравословни проблеми.
Късно следобяд министърът на външните работи Соломон Паси заминава за Брюксел, където той провежда срещи по линия на НАТО, Европейския съюз и на Международната организация на Франкофонията. Заедно с това министър Паси обсъжда и въпроса с българските заложници с холандското председателство на Европейския съюз.
На 12 юли на среща с близките на похитените българи, апел за освобождаване на заложниците отправят и представители на арабската общност у нас. Те се надяват, че гласът им ще стигне до похитителите чрез арабската телевизия "Ал Джазира". На срещата присъстват араби от Ирак, Палестина, Сирия, Саудитска Арабия, Ливан. Иракчаните призовават сънародниците си да вземат участие в освобождаването на заложниците.
Междувременно високопоставени български дипломати пристигат в Багдад, за да помогнат за освобождаването на двамата български заложници.
На 12 юли външният министър Соломон Паси в пряка връзка от Брюксел по време на пресконференция отново потвърждава, че двамата похитени българи са живи, но отказва да се ангажира със срокове за разрешаване на кризата със заложниците. Министър Паси потвърждава и информацията, че мястото, където се намират българските заложници е локализирано, като уточнява че няма поставени нови искания към българската страна.
За кризата той разговаря с генералния секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер и с постоянния представител на САЩ в Алианса Никълъс Бърнс. Те достигат до общото мнение, че много страни в света изпадат в подобна ситуация, затова трябва да бъде изработен единен механизъм за действие при подобни ситуации.
Министър Паси обобщава, че основната връзка с похитителите са средствата за масова информация и най-вече - телевизията “Ал Джазира”, и отново призова българските граждани да не пътуват до Ирак, тъй като “повторни инциденти от този род не са изключени”.
На 13 юли на среща с началника на кабинета на Европейската комисия Стефано Мансервизи министърът на външните работи Соломон Паси иска единна позиция на Европейския съюз по въпроса с отвлечените български шофьори в Ирак. Министър Паси е в Брюксел за редовното заседание на Тройката на ОССЕ.
По-късно същия ден зам.-министърът на външните работи и говорител на МВнР Гергана Грънчарова заявява, че има конкретни резултати от мисията на двамата български дипломати в Багдад, които поддържат постоянен контакт с МВнР. Тя допълва, че те са имали срещи с представители на иракските власти и с представители на чужди посолства в Багдад.
От своя страна президентът Георги Първанов апелира да бъдат ограничени до минимум публичните коментари свързани с българските заложници в Ирак. По-късно той се среща с представители на всички арабски общности в България, за да обсъдят кризата с българските заложници. “Необходими са знаци, които да покажат приятелските чувства между българи и араби”.
Късно вечерта става ясно, че иракската групировка, под командването на Абу Мусаб ал Заркауи, е екзекутирала единия български заложник и заплашва в рамките на 24 часа са убие втори български гражданин. Похитителите променят исканията си, като заявяват, че искат да бъдат освободени всички иракски жени от затворите. Запис с убийството е бил предаден на катарския телевизионен канал “Ал Джазира”, но телевизията не е излъчила записа. Убитият е разпознават като Георги Лазов.
На 14 юли при премиера Симеон Сакскобургготски се провежда заседание за кризата с българските заложници в Ирак.
Същия ден Георги Първанов, Симеон Сакскобургготски и Огнян Герджиков излизат със съвместна декларация, в която призовават за освобождаването на втория български заложник. “Считаме, че България трябва да продължи своя принос във възстановяването, стабилизирането и демократичното развитие на Ирак, съгласно поетите международни ангажименти и резолюциите на ООН”, се посочва в документа. В съвместната декларация се посочва още, че президентът и премиерът ще направят всичко възможно за спасяването на втория български заложник в Ирак и отправят призив към похитителите той да бъде освободен. По-късно към декларацията се присъединява и Соломон Паси.
Народното събрание също излиза с декларация, в която заявява, че България ще продължи външната си политика за стабилизиране на Ирак в изпълнение на решенията на ООН.
Междувременно главният секретар на МВР ген.-лейтенант Бойко Борисов се завръща от иракската граница. Пътуването му е с цел да обсъди опита на турските си колеги за освобождаване на заложници, похитени от терористи.
Същия ден става ясно, че е убит кметът на Мосул Осама Юсуф Кашмулия, който представлява основната връзка на България с града, в който се намират българските заложници.
На 14 юли високопоставен арабски правителствен източник съобщи за Агенция “Фокус”, че акцията на иракските специални части край Мосул на 13 юли е осуетила освобождаването на българските заложници. Усилията на българската държава за спасяването на заложниците са съвпаднали по време с операция на иракските сили за сигурност в столицата Багдад и град Мосул. Това е усложнило критично обстановката и възможностите за благоприятна развръзка, независимо от всички предприети усилия на българските институции за разрешаване на кризата със заложниците.
Според арабския правителствен служител именно престрелката между иракските сили за сигурност и терористите в околностите на град Мосул, за която Агенция “Фокус” съобщи, е станала причина освобождаването на заложниците да не се осъществи.
Промяната в исканията към България, поставени в ултиматума на похитителите на българските шофьори, свързана с искането да бъдат освободени иракските жени от затворите, вероятно е свързано с антитерористичните операции, проведени в Багдад.
По време на арестите в Багдад, сред повече от 500-те арестувани има и няколко жени. Именно техният арест е станал причина за новите искания отправени към България в казуса, свързан с освобождаването на отвлечените български шофьори Георги Лазов и Ивайло Кепов.
На 15 юли Министерството на външните работи изпраща български дипломат от посолството ни в Кувейт в Катар, който да се срещне с директорите на телевизия “Ал Джазира”, за да получи пълния запис на екзекуцията на единия от българските заложници. “Ал Джазира” отказва да предаде касетата под претекст, че нашият дипломат не разполага с някои от необходимите документи.
Съвета на посланиците и ръководителите на арабските мисии в България изпрати декларация до президента, премиера, председателя на парламента и външния министър Соломон Паси, в която осъди ликвидирането на българския заложник в Ирак Георги Лазов и призова похитителите да освободят втория заложник
На 15 юли телевизия CNN съобщи, че недалеч от Мосул е открито обезглавено тяло в оранжеви дрехи. Министър Паси потвърди информацията и заяви, че се полагат всички усилия да се идентифицира трупа. Телевизия “Ал Джазира” предаде, че американски източници са потвърдили, че намереното тяло край Мосул е на единия от двамата похитени български шофьори.
Заместник-министърът на външните работи Гергана Грънчарова съобщи, че българската страна е поискала ДНК-анализи и е изпратила пръстови отпечатъци на иракските власти, с цел да се улесни установяването на самоличността на убития. Министърът на външните работи заяви, че все повече намалява вероятността вторият български заложник да бъде освободен.
На 16 юли, на около 20 км. южно от Мосул, тяло с прерязано гърло, облечено в оранжеви дрехи, е открито от полицията във водите на река Тигър. Това съобщава за АФП генерал Салем Хаж Иса, отговарящ за сигурността в провинция Нинив. Тялото е предадено на американците, заявява генералът, като уточнява, че откритото тяло е с европейски черти, но към дадения момент няма данни, които да свидетелстват за връзка с българските заложници.
По-късно началникът на полицията в град Мосул Мохамед Бархауи заяви пред Нова телевизия, че няма открито ново тяло край Мосул.
Американската армия също опроверга информацията за намерено второ тяло във водите на река Тигър. “Информациите за намерено второ тяло в оранжеви дрехи в Тигър, близо до Мосул, са неточни”, се посочва в комюнике на говорител на американската армия.
 


Сходни връзки

НСС: ПО ВСЯКА ВЕРОЯТНОСТ ЗАПЛАХАТА СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ Е ОТ ГРУПИРОВКАТА АБУ МУСАБ АЛ ЗАРКАУИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди