изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 19:18 EEST
ПОЛИЦИЯТА ЗАТВОРИ 250 ЦЪРКВИ    
Ред и сигурност250 храма в страната, които се владеят от "алтернативния Синод" на митрополит Инокентий, са били затворени тази сутрин с прокурорско постановление, съобщиха от Синода на Инокентий.



Свещениците отец Камен Бараков и епископ Геврасий от църквата "Св. Параскева", както и секретарката на църквата Милена Щерева са били задържани в Пето РПУ на МВР заради оказване на съпротива на органите на реда, съобщиха от Българското правно дружество. Председателят на Управителния съвет на Българското правно дружество Иван Груйкин е адвокат на Синода на Инокентий.

От Светия синод на БПЦ отказаха коментар по случая и заявиха, че по-късно днес ще имат официално изявление.

В декларация предишният президент Петър Стоянов изразява възмущението си "от бруталните действия срещу свещеници от Синода на дядо Инокентий".

Парламентарните групи на ОДС, СДС и Народен съюз направиха в Народното събрание изявления по повод случващото се в Българската православна църква /БПЦ/. ОДС настоя да бъде свикан църковно-народен събор, от СДС и Народен съюз поискаха спиране на действията на полицията до произнасянето на съда.

От ОДС призоваха въвлечените в конфликта лица и институции към въздържаност. Според народните представители от групата приетият през 2002 г. Закон за вероизповеданията не решава, а задълбочава църковната криза. Юридическото утвърждаване на действащия патриарх като единствен каноничен и легитимен

предстоятел на БПЦ не води до автоматично преодоляване на църковния разкол, а поражда само илюзия за привидно разрешаване на проблема, се посочва в позицията на ОДС. Според групата трябва да бъде проведен църковно-народен събор с широко представителство на вярващия народ, без политическа намеса и икономически натиск, в обединителен дух и с максимална отговорност за съдбата на българската църква.

Националният комитет на Социалдемократическата партия /СДП/ също протестира срещу действията на полицията по заповед на прокуратурата срещу 240 български православни храма, се посочва

в декларация на партията.

Социалдемократическата партия смята, че "тъй нареченият Синод на Максим не е законно регистриран и прокуратурата с изпращането на полиция за окупация на храмовете изпълнява заповеди на храненици на някогашната комунистическа тоталитарна диктатура".

От СДП изразяват надежда прокурорското постановление да бъде отменено и настояват за оставката на главния прокурор Никола Филчев.


------

Свещениците на пловдивския митрополит Арсений бяха въведени днес в църквите на т. нар. алтернативен Синод на митрополит Инокентий с помощта на полиция, видя репортер на БТА.

Трите храма в Пловдив, в които служеха хора на митрополит Борис от т. нар алтернативен Синод, - "Св. Георги", "Св. св. Кирил и Методий" и "Св. Спас", бяха запечатани снощи.

В Пловдивската епархия имаме около 30 свещеници и 30 църкви и параклиси, които намерихме тази сутрин запечатани и пазени от полиция, заяви пред журналисти "алтернативният митрополит" Борис. Със ситуацията той запозна кмета на града Иван Чомаков и областния управител Гьока Хаджипетров.

Митрополит Борис каза, че е категоричен, че тези действия нарушават религиозните и човешките права на гражданите. Енорията е избрала църковно настоятелство, а за пловдивски митрополит - дядо Борис, каза отец Никола Захариев, епархийски

съветник на митрополит Борис. Според него в момента се извършва "брутален акт, който не е в услуга на обединяването на Българската православна църква".

"Не е в моите правомощия и не мога да се намеся в случая", заяви областният управител Гьока Хаджипетров.

В началото на 2002 година патриарх Максим изпрати писмо до премиера за църковните имоти. По-късно същата година беше приет закон за вероизповеданията, предложен от Борислав Цеков от настоящата група "Новото време".

-----

Днес по обед епископ Гавраил, владика на Неврокопската епархия от страна на т. нар. алтернативен Синод на митрополит Инокентий, напусна сградата на Неврокопската митрополия в Благоевград. Той съобщи пред журналисти, че в 8 часа сутринта на вратата са позвънили представители на полицията, които са го уведомили, че са дошли да окажат съдействие за изпълнение на прокурорско разпореждане.

Според постановлението той трябвало да освободи митрополията и тя да бъде предадена на представители на Светия Синод на патриарх Максим. Епископ Гавраил съобщи, че в сутринта в сградата е бил митрополит Натанаил, но напуснал като отказал да подпише каквито и да било протоколи и документи за приемане и

предаване на имота.

Днешните действия на представителите на полицията са в изпълнение на прокурорско постановление за оказване на съдействие за отстраняване на самоуправни действия, каза пред репортер на БТА полковник Димитър Балев, началник на Регионално звено "Полиция" при РДВР - Благоевград. Той обясни, че от името

на патриарх Максим е постъпила жалба в прокуратурата, приета за основателна, в която се иска съдействие за отстраняване на самоуправни действия от лица от т. нар. "алтернативен Синод". След нотариална покана те отказали да напуснат доброволно църковните имоти, които владеели. Полк. Балев уточни, че на територията на областта днес трябвало да се осигури със съдействието на полицията достъп до митрополията в Благоевград, Роженския манастир, две църкви в Гоцеделчевско, един храм в Банско, един в Разлог, както и до църквите в селата Горно Драглище, Бачево, Елешница и Годлево.


-----

Настоятелството на запечатаната днес от полиция църква "Св. Богородица" в Чепеларе започва от утре ежедневни протести, съобщиха от общинската администрация. В общината е внесена молба от настоятелите с искане да се разрешат мирни протести пред църковната сграда. Миряните ще протестират срещу азпореждането

на прокуратурата за отстраняване на сегашния свещеник Димитър Куцев и въвеждане на назначения от Светия Синод на патриарх Максим отец Антон Стоянов.

Опитът да бъде въдворен свещеник Стоянов е осуетен сутринта от миряни, събрали се в знак на протест пред храма. Настоятелите и жители на Чепеларе не са допуснали въвеждането на новоназначения свещеник. При полицейската акция църквата е запечатана.

Църквата "Св. Богородица" и служещият в нея свещеник Димитър Куцев се присъединиха към синода на Пимен през 1994-95г. В града има и втора църква, която е към Максимовия синод.

Съгласно законовия срок настоятелството и миряните имат разрешение за протести от утре. В депозираната до общината молба се посочва, че ежедневните протести пред запечатания храм ще
бъдат от 11 до 22 часа.

ДНЕВНИК/НДТ
 


Сходни връзки

ПОЛИЦИЯТА ЗАТВОРИ 250 ЦЪРКВИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди