изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:24 EEST
ГЕН. ТОШЕВО ОСИГУРЯВА 20 % ОТ ВНОСА НА ЖИТО В АЛБАНИЯ    
ИкономикаТова е договорено при вчерашното посещение в общината на посланика на Албания у нас Фатмир Кумбару. Подобни визити ще бъдат организирани и за посланиците на други страни-вносителки на пшеница

Земеделските производители от Генералтошевско са готови да осигурят една пета от количествата пшеница, които Албания смята да внесе тази година. Това съобщи кметът на общината Димитър Михайлов след вчерашното посещение на посланика на Албания у нас Фатмир Кумбару. Визитата е организирана по покана на кмета. Дипломатът вчера е имал среща с ръководството на Добруджанския земеделски институт и със земеделски производители и търговци от общината.
С научните работници в ДЗИ е обсъдена възможността за осигуряване на партньорство със сходен научен институт от Албания. На следващата среща е представен потенциалът на общината за износ на зърно, тъй като Албания е страна-вносител на пшеница, слънчоглед и царевица, а България е износител. Около 130 000 тона е очакваното производство на пшеница в общината. Разчетите сочат, че експортният потенциал е около 60 000 тона, които са с много високи хлебопекарни качества и земеделските стопани могат да претендират за добри цени за тях. Дипломатът е заявил, че Албания смята да внесе тази година 300 000 тона пшеница. Той е уверил, че ще осигури преки контакти между земеделските производители и търговци от Ген. Тошево и потребители от Албания. Те помежду си ще договорят партидите, които ще се търгуват и цените, по които ще се извършват сделките, обясни кметът Д. Михайлов. Крупни производители имали готовност с партиди от по 10-15 хиляди тона, а за по-малките ще се даде възможност да се обединяват, за да удовлетворяват интересите на купувачите. От община Ген. Тошево са гарантирали лоялността на продавачите, а посланикът на Албания - тази на купувачите.
Тенденцията е цените на пшеницата да намаляват. Сред най-крупните износители е Украйна, но добруджанските земеделски производители имат шанса за това, че тук качеството на пшеницата е по-добро, особено на прибраната преди дъждовете.
Кметът предвижда да организира подобни срещи и с посланиците на другите страни-вносители на зърно като Гърция, Турция и Македония, каза той за НДТ.
 


Сходни връзки

ГЕН. ТОШЕВО ОСИГУРЯВА 20 % ОТ ВНОСА НА ЖИТО В АЛБАНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди