изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-18 @ 21:04 EEST
ЗАВЪРШВАНЕТО НА ПРЕГОВОРИТЕ С ЕС ДАВА НОВ СТАТУТ И ЗА ДОБРУДЖА    
ОбществоПред НДТ областният управител на Добрич Иван Иванов

- Г-н Иванов, в разгара си е жътвата на есенниците в Добричка област, житницата на България. Каква бе готовността на селскостопанските производители за прибиране и съхранение на зърното? Какви са резултатите при тази най-важна кампания, която финализира труда на земеделците?
- По данни на областната дирекция "Земеделие и гори" в областта са засети 1 042 179 декара с пшеница, от които подхранени са 1 099 982 декара, а третирани с хербициди 988 553 декара. С ечемик през тази година земеделските стопани засяха 123 778 декара, които вече са пожънати. Площите с рапица са 13 654 декара. По указания на Министерството на земеделието и горите и със заповед - 03-00-107/30-01-2004 г. на МЗГ бе сформирана областна комисия по зърнопроизводство за провеждане на пълно обследване на посевите по землища в областта. Целта бе да се установи размерът, състоянието и очакваните добиви от тях. В комисията взеха участие специалисти от областната дирекция "Земеделие и гори", областна администрация, Регионалната служба "Растителна защита", Регионалната служба по зърното и фуражите, Главна дирекция по апробация и семеконтрол, както и специалисти от Добруджанския земеделски институт - Ген. Тошево. Бяха проведени два огледа на есенниците през месеците февруари и март. При тях се установи нормалната фаза на развитие на посевите и липсата на повреди от ниски температури. Третият оглед започна в края на април и приключи в определения срок - 13 май 2004 г. Комисията анализира резултатите от извършените огледи и обобщи, че състоянието на есенниците в Добричка област е добро, няма засегнати площи от мразове, суши, слани и др., няма пропаднали площи.
Водният дефицит в региона в периода март-май се отрази неблагоприятно на есенните посеви, част от долната листна маса и братята пожълтяха и отпаднаха. Валежите през първата половина на май спомогнаха за нормализирането на площите с есенници. При извършените обходи се установи, че състоянието на пшеницата е добро, посевите са с нормален растеж и гъстота, без плевели. Не се наблюдаваха повсемeстни прояви на нападение от вредна житна дървеница и брашнеста мана, които да откажат влияние върху реколтата. Есенният ечемик и маслодайната рапица също бяха в добро състояние на развитие, растеж и гъстота, без плевели и вредители. 95 на сто от есенните посеви бяха подхранени с азотни торове и третирани с хербициди. Общото състояние на есенниците предполагаше нормални средни добиви. Жътвата на ечемика вече приключи при среден добив от 426 кг/дка, а данните към момента сочат, че земеделските производители прибират средно по 410 кг/дка. В жътвената кампания от наличните 659 зърнокомбайна участват 601, 163 от наличните 171 сламопреси, а от техниката за извозване на зърно се използват 893 бр. от наличните 1168.
- Туристическият сезон по Добруджанското Черноморие е в ход. Смятате ли, че туристическият бизнес успешно посреща интереса на хиляди чужденци и българи да летуват по плажната ивица на Добричка област?
- Туризмът е един от най-динамично развиващите се отрасли в Добричка област. Тази тенденция ще се запази и в следващите години, ако ние разберем, че отрасълът е приоритетен за областта, и работим за подобряване на инфраструктурата, опазваме флората и фауната и всички заедно популяризираме региона си както в страната, така и в чужбина. Това е положителна реклама за Добруджа, за културния, селския, еко- и масов туризъм. Ясно е, че задълбочаващите се глобални екологични проблеми са сериозно предизвикателство, с което браншът трябва да се справи. Затова иновациите в туристическия продукт, в обслужването, в мениджмънта и, преди всичко, в технологиите, са изключително важни за устойчивото развитие и бъдещето на нашия туризъм. Както знаете, на 15 юли тази година стартира BG 0202.02 "Развитие на българския екотуризъм". Към Изпълнителната агенция на програма ФАР - Икономическо и социално сближаване към МРРБ започна набиране на проектни предложения по развитие на българския екотуризъм. Предоставя се техническа и финансова подкрепа за подобряване на качеството, конкурентноспособността на услугите в областта на екотуризма. Той е един от приоритетните сектори на туризма в икономическото развитие на Добричка област, но наличностите в различните био-географски ресурси за развитието му са в лошо състояние. Ето защо, апелирам към всички кметове на общини да кандидатстват с проекти към програмата.
Успешна се оказа практиката с проекта за подобряване на транспортния достъп до туристически обекти в Североизточна България. Пътните отсечки, които бяха одобрени за ремонт, бяха избрани точно заради туристическия им потенциал и лошото състояние на общинските пътища. Оказа се, че и изпълнителят - местната фирма "Пътно строителство" АД, е много сериозен партньор, тъй като ремонтът на трите отсечки ще бъде завършен преди крайния срок, определен за проекта - март 2005 г. Път IV 90115 - "Българево-нос Калиакра" е вече завършен. Както знаете, той свързва с. Българево с резервата "Калиакра", който е паметник на културата и е обект с подчертан туристически интерес. До средата на август ще бъде завършен и реконструираният участък "Шабла-Блатото-Шабленска тузла".
От 2004 г. Асоциация "Музеи" със съдействието на областна управа разработи пътеводител с маршрути на културния туризъм в Североизточна България, с който за първи път се създават условия за популяризиране на културното наследство на региона, музеите, художествените галерии в общините, недвижимите паметници на културата и природните забележителности.
Когато направим нашата област привлекателно място за почивка, с добра инфраструктура, кокетни домове и хотели за отдих, тогава ще можем да привлечем и повече туристи.
- След приключването на преговорите на България за приемане в Европейския съюз през 2007 г., можел ли да твърдим, ме и Добричка област прави сериозна крачка по пътя на интеграция към страните, членки на съюза? Кои са по-ярките факти по този път в Добричка област?
- Завършването на преговорите на България за пълноправно членство в Европейския съюз е един безспорен успех за правителството и всички нас - гражданите на Република България, които сме допринесли това да стане факт. Най-вероятно през пролетта на 2005 г. премиерът Симеон Сакскобургготски ще подпише договора за присъединяването към Европейския съюз. Завършването на преговорите означава "нов статут" за България и нашата Добруджа като част от нея, както и нов сигнал във вътрешно и външнополитически план. То е признание за добре свършена работа. Разбира се, ние сме наясно, че изпълнението на критериите за членство в ЕС е доста трудна задача и трябва да продължим да работим активно, за да осъществим реформите във всички области, където докладите сочат, че сме уязвими - борбата с корупцията, организираната престъпност, реформата в съдебната система и държавната администрация.
Аз съм убеден, че ние добруджанци сме готови да станем граждани на Европа и можем да приемем предизвикателствата на общността. В областна администрация - Добрич, се работи усилено в сферата на регионалното развитие, екологията и трудовата заетост, както по големите и дългосрочни проекти, програмите ФАР и ИСПА, така и по определените малки проекти, свързани с конкретните нужди на по-ограничен кръг от представители на обществените групи. Тези малки проекти също имат областно значение и надхвърлят рамките на една или няколко общини. Участвали сме активно в изготвянето на Съвместния програмен документ за трансгранично сътрудничество между България и Румъния, на допълването и обогатяването на Националната стратегия за екотуризъм и в изпълнението на много други актове, указания и документи, свързани с регионалното планиране и развитие. Само за справка бих казал, че в сектора "Околна среда" на програма ИСПА област Добрич заема достойно място с проекта "Интегриран проект сектор "Води" - Балчик, по Меморандум 2002 г. с предложение за финансиране по Меморандум 2004 г.
Подготовка на проекти в сектор "Управление на отпадъците - Добрич", както и включването на регион Добрич към проекта за водния сектор за 12 общини в България. С осъществяването на тези проекти в област Добрич ще бъдат инвестирани в дейности по подобряване на параметрите на околната среда над 47 млн. евро, финансирани чрез Европейския съюз, Републиканския бюджет и заеми от световни банкови институции. Не можа да изброя всички малки проекти, по които работим активно, но се надявам, че вървим по правилния път и политиката за развитие на област Добрич, е насочена към преодоляване на различията в нивото на икономическо възраждане и жизнения стандарт на региона.
 


Сходни връзки

ЗАВЪРШВАНЕТО НА ПРЕГОВОРИТЕ С ЕС ДАВА НОВ СТАТУТ И ЗА ДОБРУДЖА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди