изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 20:49 EEST
247 600 СМЕНИХА ЛИЧНИЯ СИ ЛЕКАР ПРЕЗ ЮНИ    
СпортСофия. За периода 1 - 30 юни 2004 г. 247 600 души в страната са сменили личния си лекар, информират от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

За София техният брой е 36 369, Пловдив - 25 000, Варна - 14 923. Най-малък е броят им в Смолян - 2 566 и Кърджали - 3 338. Сред основните причини за смяна на личен лекар са: промяна на местожителство или адресна регистрация на здравноосигурените, създаване или разпадане на лекарска практика, прекратяване на договор от страна на здравната каса, нарушаване на достъпа до специализирана помощ, качеството на медицинското обслужване, и др.
По повод честите пътувания през летния сезон, много от гражданите се интересуват при какви обстоятелства се прави временен избор на личен лекар. Здравноосигурените лица, които пребивават в друго населено място за период от един до пет месеца трябва да направят временен избор на общопрактикуващ лекар на мястото, извън постоянното им местоживеене. Той се осъществява с регистрационна форма за временен избор на ОПЛ, която се попълва от лекаря, който ще обслужва здравноосигуреното лице за периода на пребиваването му на новото място.
Когато здравноосигуреното лице пребивава в друго населено място за срок до 1 месец и се налага да получи медицинска помощ, може да се обърне към всеки общопрактикуващ лекар за съдействие. В такива случаи НЗОК заплаща на общопрактикуващите лекари за инцидентно оказана медицинска помощ на лица, които не фигурират в пациентските им листи. За да не заплащат гражданите нищо друго, освен потребителска такса е необходимо да представят здравноосигурителната си книжка. Фокус/НДТ
 


Сходни връзки

247 600 СМЕНИХА ЛИЧНИЯ СИ ЛЕКАР ПРЕЗ ЮНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди