изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:00 EEST
СЪДЪТ ЗАБРАНИ СТРОИТЕЛСТВО В БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА    
Общество Министърът на околната среда и водите Долорес Арсенова е разпоредила да се създаде комисия за обявяването на градината в защитена територия



С решение на Върховния административен съд от края на миналата седмица се забранява новото строителство на територията на Ботаническата градина в Балчик. ВАС отхвърли жалбата от подведомствения на културния министър Божидар Абрашев Архитектурно-парков комплекс "Двореца" срещу заповед на екоминистърката Долорес Арсенова. Тя е издадена "с цел да се предотврати опасността от увреждане на "Университетска ботаническа градина - Балчик", за която се провежда процедура по обявяването й в защитена територия. Затова Д. Арсенова е наложила забрана за ново строителство, преустройство на сгради и увеличаване капацитета на съществуващата леглова база до обявяването на Ботаническата градина за защитена местност. Решението на ВАС подлежи на обжалване пред 5-членен състав на съда.
На 28 юни 2002 г. МОСВ е стартирало процедура за обявяването на университетските ботанически градини в Балчик и Варна за защитени територии. Законът изисква за целта издаване на заповед за забрана на ново строителство от МОСВ при съществуваща опасност от унищожаване или увреждане на територии, подлежащи на обявяване за защитени. Опасност от унищожаване или най-малко от увреждане на територията е била налице при издаването на заповедта, тъй като в АПК "Двореца" съществуват застрашени видове от българската и чуждоземна флора и растителни видове извън естествената им среда, чието опазване следва да бъде осъществено, се казва в съдебното решение. Посочва се, че дейностите на АПК "Двореца", свързани с използването на комплекса като почивна база, отдаване на сгради за търговия, ресторантьорска дейност и други пречат на осъществяването на дейностите на Ботаническата градина. С извършването на строителство в комплекса се променя характеристиката на местността, която е със свлачищен характер и така се променят почвените условия, необходими за естествената и засадената растителност. Въз основа на всичко това върховните магистрати са приели, че министърът на околната среда и водите е упражнил даденото му законово правомощие.
На пресконференция в Ботаническата градина в Балчик в събота депутатите от Демократи за силна България съобщиха, че министър Долорес Арсенова е дала резолюция за създаване на комисия, която да разгледа предложението за обявяването на градината за защитена територия.

ДСБ: УПРАВЛЕНИЕТО НА Б. АБРАШЕВ
Е РЕТРОГРАДНО И БЕЗПОМОЩНО
Депутатите от Демократи за силна България дадоха в Ботаническата градина в Балчик оценка на работата на Министерството на културата за изминалите три години

Управлението на министъра на културата Божидар Абрашев е ретроградно и безпомощно - това се казва в оценката на Демократи за силна България за извършеното в продължение на три години от Министерството на културата. Тя бе оповестена на пресконференция в Ботаническата градина в Балчик от група депутати от ДСБ, сред които и народният представител от Добрички регион проф. Димитър Камбуров.
Няма стратегия за развитие на българската култура, тя е с оря"зан бюджет. Министерството на културата има нехайно отношение към опазването на културно-историческото наследство. Резултатът е триумф на пошлостта над естетиката" - се казва още в становището, представено от зам.-председателя на парламентарната комисия по култура Кина Андреева, депутат от ДСБ. Позицията на Демократи за силна България за тригодишното управление на Министерството на културата посочва още, че няма определени ясни приоритети в културната политика на управляващите, липсват упавленски идеи и приемственост в реформата. Отправят се обвинения към Б. Абрашев и за скандалните назначения на директори на Народния театър и Националната опера, които опорочиха конкурсите за ръководители на национални културни институции. Визирани бяха и опитите на министър Абрашев да превърне няколко обекта с национално значение в обекти на бизнесинтереси - като Националната галерия, Античния форум на Филипополис в Пловдив, къщата на Д. Яблански в София, Университетската ботаническа градина в Балчик. Даден бе пример, че след частни партита в Националната художесдтвена галерия, на следващия ден персоналът отлепя остатъци от храна от стените.
Вместо финансиране на стойностни културни прояви, продължава разпределянето на държавна субсидия без ясни критерии, без пазарни механизми, без алтернативни източници на финансиране, заявяват депутатите от ДСБ. Според тях, управляващите са обезличили всички форми на обществено участие в управлението на културните процеси, а Министерството на културата се управлява непрозрачно, липсва публична отчетност. Посочено бе, че в страницата на министерството в Интернет информацията е от 2002 г. Доказателствата за това, че министър Абрашев и подчинените му са нарушавали многократно българските закони, се намират в двата одитни доклада на Сметната палата, посочиха още депутатите от ДСБ. Според тях, всичко това е станало пред погледа на Симеон Сакскобургготски, който е негов безразличен зрител.
 


Сходни връзки

СЪДЪТ ЗАБРАНИ СТРОИТЕЛСТВО В БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди