изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 14:06 EEST
АРХЕОЛОЗИ ОТКРИХА КРЕПОСТНАТА СТЕНА НА НОС ЧИРАКМАН    
История Крепостната стена в източната част на каварненския нос Чиракман бе открита в резултат на мащабните археологически проучвания, започнали на 5 юли. Разкопките са под ръководството на ст.н.с. д-р Иван Сотиров и д-р Йордан Гатев от АИМ при БАН.


“След проведени сондажи със студенти от Великотърновски университет, беше открит фрагмент от долната крепостна стена, простираща се на 250 м. в подножието на нос Чиракман. По предварителни наблюдения крепостната стена датира в рамките на 3-4 век след Христа. Откритието показва, че античният град Бизоне се нарежда между най–сериозно укрепените градове по западния бряг на Черно море през късно античната епоха.” – обясни ст.н.с. д-р Иван Сотиров.
Крепостната стена представлява част от укрепителната система на античния град Бизоне. Разкрита е по данни от личния архив на чешкия археолог Карел Шкорпил, работил в България в края на 19 и началото на 20 век, съобщи д-р Иван Сотиров.
Археологическите проучвания ще продължат до края на август. За първи път, след 15–годишно прекъсване, експедицията се осъществява изцяло със средства на община Каварна. 35 000 лева са средствата, които отпусна Общината за разкопки в района.
Крепостната стена до сега беше само един мит, който в момента става реалност, коментира кметът на Община Каварна Цонко Цонев. Тя ще бъде още един компонент към проекта за превръщане на силозите в средновековна крепост, който ще се осъществи през август от екип, ръководен от проф. Вихрони Попнеделчев от НХА, заяви още градоначалникът.
БАЛЧИК ИНФО/НДТ
 


Сходни връзки

АРХЕОЛОЗИ ОТКРИХА КРЕПОСТНАТА СТЕНА НА НОС ЧИРАКМАН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди