изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 07:04 EEST
ОбС НА КРУШАРИ ПРЕКРАТИ ПРЕДСРОЧНО ПЪЛНОМОЩИЯТА НА КМЕТА ГОСПОДИН ГОСПОДИНОВ    
Новини Решение за предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета на на община Крушари Господин Господинов е взе в понеделник на сесия Общинският съвет, съобщи за НДТ председателят му Зекерие Алиш.

Предложение за решението е било направено от общинският съветник от СДС Добри Стефанов. От 13 общински съветници 11 са гласували "за", а двама - от НДСВ и от БЗНС, са се въздържали. Решението на ОбС е взето на базата на чл. 42, ал. 1, т. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, каза З. Алиш. Той обясни, че чл. 42 е за прекратяване на правомощията на кмета, а т. 2 е при "трайна невъзможност или системно неизпълнение на функциите си за повече от три месеца". По думите на З. Алиш, в решението на ОбС е вписано, че "в продължение на повече от три месеца кметът Господин Господинов системно е заблуждавал ОбС и обществеността за сключени анекси за извършване на допълнителни строително-ремонтни работи по неправомерно изплатените финансови средства от капиталовите разходи за 2003 г." Според председателя на ОбС, протокол от заседанието на ОбС ще бъде предоставен на областния управител Иван Иванов. Кметът Г. Господинов имал право да обжалва решението на ОбС.
За НДТ З. Алиш разказа, че на извънредна сесия на ОбС в Крушари на 24 юни са били изнесени резултатите от проверка на временна комисия, оглавявана от Добри Стефанов. Тя е била сформирана с решение на ОбС и е имала за цел да направи проверка по изразходването на средства за капиталови разходи за 2003 г., тъй като имало сигнали на граждани до общински съветници за злоупотреби. Комисията е докладвала на сесията за нанесени щети в размер на 52 198 лева от кмета, главния счетоводител и главния специалист "ТСУ". Тогава ОбС е взел решение да бъдат сезирани Районната прокуратура, Държавен финансов контрол и областния управител Иван Иванов.
На вчерашното заседание присъстващите са били запознати и с направено предложение на Председателския съвет на ОбС на Крушари до Общинската избирателна комисия също за предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета. "Предложението е заради нарушение на чл. 42, ал.1, т.8 от Закона за местното самоуправление и местната идминистрация, тъй като кметът е упражнявал търговска дейност като едноличен търговец и съдружник и управител на ООД", каза още З. Алиш.
Юристи коментираха пред НДТ, че по процедура, според Закона за местната администрация и местното самоуправление, всички решения на общинските съвети се предоставят на областния управител. В срок от 30 дни след това той може да сезира Окръжния съд, ако счете, че взетите решения са незаконосъобразни. Засегнатата страна, в случая кметът на Крушари Господин Господинов, също може да обжалва решението пред съда. Запознати смятат, че обвинението, по което Г. Господинов е отстранен едва ли може да издържи в съда.
НДТ припомня състава на Общинския съвет в Крушари: 6 от съветниците са от ДПС, 2 - от БЗНС-НС, 2 - от СДС и по един от НДСВ, БСП и движение "Гергьовден".
 


Сходни връзки

ОбС НА КРУШАРИ ПРЕКРАТИ ПРЕДСРОЧНО ПЪЛНОМОЩИЯТА НА КМЕТА ГОСПОДИН ГОСПОДИНОВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди