изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 04:35 EEST
СЪБИРАТ В НОЕВ КОВЧЕГ ДНК ПРОБИ И ТЪКАНИ ОТ ЗАСТРАШЕНИ ЖИВОТНИ    
Екология Списъкът включва 1130 вида бозайници (24% от общия брой) и 1183 вида (12%) от птиците


Учени ще събират ДНК проби и тъкани от хиляди застрашени видове в международен проект, наречен "Frozen Ark" (Замразен Ноев ковчег). Така дори ако тези представители на земната фауна изчезнат, изследователите ще разполагат с данни и може дори да възстановят някои от тях, ако клонирането постигне нужния напредък.
Замразените ДНК клетки щели да се съхраняват в няколко лаборатории по света, за да се осигури тяхното оцеляване, информира Българската редакция на Би Би Си (BBC.bg).

Сред всички над 3000 видове начело в списъка са северноафриканската антилопа орикс с ятаганоподобни рога, жабата от остров Монсерат, наричана "планинско пиле", жълтото морско конче, полинезийският дървесен охлюв, открит от кап. Кук през 1774 г., и британският полски щурец, чиято популация в началото на 90-те е била сведена до една-единствена колония в Западен Съсекс, с по-малко от 100 екземпляра.

Списъкът включва 1130 вида бозайници (24% от общия брой) и 1183 вида (12%) от птиците, допълва "Дейли телеграф".

В момента застрашени са 10 000 вида, а през следващите 30 години заради промените в климата и отнемането на територии може да изчезнат 1/4 от бозайниците и 1/10 от птиците, предупреждават учените.

Затова се дава приоритет на животни, застрашени от изчезване през следващите пет години, както и на видове, които вече не се срещат в естествената си среда.

Проектът "Frozen Ark" е инициатива на британския Музей по естествена история (NHM.ac.uk), Зоологическото общество в Лондон (ZSL.org) и (Института по генетика в университета в Нотингам.

Вземането на тъканни проби ще бъде труден процес, особено при миниатюрни видове като насекомите, където вероятно ще трябва да бъде пожертван цял екземпляр.

Ной би се гордял с нас, коментират инициаторите на проекта. ALL/NDT

 


Сходни връзки

СЪБИРАТ В НОЕВ КОВЧЕГ ДНК ПРОБИ И ТЪКАНИ ОТ ЗАСТРАШЕНИ ЖИВОТНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди