изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 09:02 EEST
ЛИБИЯ СЕ ОПИТВА ДА ПРЕХВЪРЛИ НА БЪЛГАРИЯ ОТГОВОРНОСТТА ЗА МЕДИЦИТЕ    
По света Като опит на либийското ръководство да прехвърли на България отговорността за решаването на кризата с българските медици бе разтълкувано предложението София да започне преки преговори със семействата на заразените със СПИН деца.



Късно в понеделник, на брифинг либийският външен министър Абдул Рахман Шалкам заяви, че Триполи предлага на българските управляващи да преговарят със семействата на жертвите. Ако родителите на заразените със СПИН деца се съгласят на това, тогава може да се стигне до решаването на проблема с българските медицински сестри, каза Шалкам.

Той не поясни до какво могат да доведат преговорите, но либийски служители и друг път са повдигали въпроса за изплащане на компенсации на семействата.

Реакцията на българското външно министерство бе, че смята за неуместно обвързването на съдебния процес и преговорите със семействата на заразените деца.

На 6 май т.г. петте български медицински сестри получиха смъртни присъди от Наказателния съд в Бенгази, където са заразените деца. Защитниците на българките обжалваха, делото пред Върховния съд в Либия още не е насрочено. Триполи бе засипан от протести от известни специалисти в областта на СПИН-а и медицински общности, според които епидемията в детската болница в Бенгази, жертва на която станаха над 400 деца, не е предизвикана умишлено, а се дължи на лошата хигиена в лечебното заведение.

Смятаме за неуместно обвързването на процеса и преговорите, защото няма влязла в сила присъда, коментира във вторник говорителят на българското външно министерство Гергана Грънчарова.

Тя допълни, че българската страна се отнася с пълно разбиране и искрено съчувствие към десетките либийски деца, заразени с вируса на СПИН, но подчерта, че в същото време категорично не приема обвинението, че петте медицински сестри умишлено са заразили повече от 400 деца.

Грънчарова каза още, че не за първи път на България се предлага възможността за водене на директни преговори със семействата. Това е станало и при последната среща в Триполи на българския външен министър Соломон Паси и либийския му колега Абдул Рахман Шалкам, тази възможност е била дискутирана и между либийските власти и международната общност.

Преговори между българското правителство и родителите на заразените със СПИН либийски деца биха означавали признание за вина на петте медицински сестри, а те не са виновни, каза и единият от адвокатите на осъдените на смърт български Хари Харалампиев.

"Ако те са невинни, за какви преговори може да става въпрос? Нашето убеждение е, че те не са виновни. Според мен правилно нашата държава се отнася отрицателно към възможността да се водят преговори. Струва ми се, че няма място за такива", каза Харалампиев пред Дарик радио.

Пред Би Би Си британският специалист по либийски въпроси Джордж Жозе коментира, че снощното изявление на либийският външен министър е опит да прехвърли бремето по решаването на кризата с българските медици върху раменете на българските власти.

"Със сигурност това е въпрос за прехвърляне на топката в противниковото поле. Няма съмнение, че се прави опит България да поеме отговорност за преки преговори със семействата на жертвите. Това означава, че либийските власти в известен смисъл се освобождават от тази отговорност", заяви проф. Жофе.

Той обаче допълни, че офертата на Шалкам означава и нещо повече. Според него истинската причина за предложението е невъзможността на режима на Муамар Кадафи да се справи с недоволството в Бенгази.

По думите му, режимът в Либия много трудно се справя с източната част на страната и особено с района на Бенгази, който по традиция е настроен враждебно към режима на Кадафи. Затова властите в Триполи се надяват, че българското правителство ще направи това, което те не могат - "да успокоят семействата в Бенгази, които се чувстват жертви на тази голяма загуба, независимо кой е отговорен за това."

Британският експерт определи като позната за ислямската правосъдна система възможността наказанието да се замени с компенсация. Той обаче подчерта, че в Либия на практика компенсации не се използват в криминални случаи, за какъвто се определя и СПИН-делото.

В София адвокат Хари Харалампиев коментира още, че мотивите, с които Наказателният съд в Бенгази осъди на смърт петте българки, не са "безнадеждни" и дават поле за изява на защитата. Оттук нататък започваме сериозната подготовка по делото, решени сме да се представим по възможно най-добрият начин, допълни адвокат Харалампиев.

mediapool.bg/НДТ
 


Сходни връзки

ЛИБИЯ СЕ ОПИТВА ДА ПРЕХВЪРЛИ НА БЪЛГАРИЯ ОТГОВОРНОСТТА ЗА МЕДИЦИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди