изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:32 EEST
НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙТЕ ОТ ЕВРОПА!    
Европейски съюзПред НДТ - бившият генерален консул на Полша във Варна Кшищов Крайевски, който сега работи като директор на секретариата на министъра на външните работи на Полша

- Г-н Крайевски, сега - след като Полша вече е член на Европейския съюз, каква е основната разлика, която евроинтеграцията донесе на поляците?
- Още е рано да се обсъди този въпрос, защото досега са минали три месеца от присъединяването на Полша в ЕС. Това, което виждам е, че нашите земеделски стопани получават допълнителни средства от Европейския съюз. Второ, ние вече можем да пътуваме само с лична карта. Трето - сега можем заедно с всички страни-членки на ЕС да обсъждаме нашата съвместна политика, която касае икономиката в Европа. Така че, според мен, има повече позитиви, отколкото негативи. Негатива, който аз сега виждам, е само един - че цените на месото са по-високи, отколкото преди 1 май. Дължи се на това, че преди нашите цени бяха много ниски, а сега от различни държави - Германия, Италия, купуват голямо количество наши месни изделия.
- Еврооптимисти или евроскептици бяха поляците? Промени ли се тази позиция след 1 май 2004 г.? Доколкото зная, именно земеделските производители в Полша бяха по-песимистично настроени. Сега - след като получават подпомагане от ЕС, промени ли се тяхното отношение?
- Още е много рано да се коментира. Но, според мен, има повече оптимисти. Защото вече сме страна-член на Европейския съюз и можем да решаваме проблемите си заедно с всички страни-членки на съюза. Може би, в края на октомври земеделските стопани ще имат по-добро отношение, отколкото преди няколко месеца.
- А относно основните заплахи, които и ние прогнозираме за България като масово увеличение на цените след наплива на европейските стоки, много висока безработица, затваряне на предприятия, особено от хранително-вкусовата промишленост. Има ли такава тенденция?
- Няма. Евроскептиците само приказват, че ще има заливане на пазара с евтини хранителни стоки от Западна Европа. Не виждам такова нещо у нас. Напротив - купуват от нас. От западноевропейски страни купуват голямо количество наше мляко, масло, месо, както вече ви казах. Така че това е само лозунг на евроскептиците.
- Вие познавате и България достатъчно добре. Според Вас, може ли да се каже, че България има готовност да дойде при Вас в Европейския съюз вече? И, мислите ли, че ще й бъде много по-трудно отколкото на Полша?
- Нямам право да дават оценки и да правя коментар по този въпрос. Според мен, има шанс България да стане член на Европейския съюз на 1 януари 2007 г. За целта обаче трябва сериозно да се поработи в различни области. Не искам да конкретизирам.
- В Полша знае ли се за кандидатурата на България за Европейския съюз? Има ли готовност тя да бъде подкрепена или има притеснения, както в някои от старите страни-членки, от наплив на емигранти, на проститутки, на криминално проявени лица?
- Ние не се притесняваме. Всичко това са стереотипи, лозунги. Не само имаме готовност, но има и истинска подкрепа от нашата страна за това България и Румъния да станат членки на Европейския съюз от 2007 г. И това е една задача, която определя нашата външна политика.
- Оказва се, че България не може да усвоява предприсъединителните фондове, а това означава, че ще има трудности при усвояване и на структурните и кохезионни фондове. Може ли това да е препъникамък за България?
- Ние имахме същите проблеми, така че не се притеснявайте. Повтарям - не се притеснявайте. Има повече полезни неща, отколкото негативи, след влизането ни в Европейския съюз. Евроскептиците ще ви кажат различни неща, за да бъдат по-популярни, но това са само лозунги. Разбира се, има и негативи, за които вече споменах. Защото поскъпване с 40 процента на телешкото месо, е много. Но някои стоки станаха и по-евтини и, според мен, ще бъдат по-евтини след 1-2 години.
- Какво трябва на нас - българите, за да станем еврореалисти? Статистиката сочи, че в момента големият процент българи - около 98%, сме зле информирани еврооптимисти.
- Това е много притесняващо. Би трябвало правителството да направи нещо, за да информира обществото. А и обществото да търси отговори от правителството. Ако обществото не търси, това може да означава, че няма нужда да му се обяснява какво е Европейски съюз.
 


Сходни връзки

НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙТЕ ОТ ЕВРОПА! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди