изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:47 EEST
ДЕСЕТ СЕМЕЙСТВА ОТ СТРАЖИЦА ДНЕС ОБЯВЯВАТ ГЛАДНА СТАЧКА    
Общество Застрашените да останат без покрив над главите 350 жители на селото ще излязат на протест на входа на курорта Албена

Десет семейства от балчишкото село Стражица от днес обявяват гладна стачка заради опасността да останат без дом. Те - заедно с останалите над 300 жители на селото със същата съдба, днес ще излязат на протест на входа на курорта Албена, съобщи кметът на Стражица Димитър Симеонов. Гладуващите ще бъдат и с децата си. Те ще се отличават от останалите протестиращи с черни кърпи около врата.
75 къщи от по две стаи и коридор с площ около 50 кв. м, са собственост на конезавода "Стефан Караджа". Заради натрупани задължения, те са обявени за продажба от Агенцията за държавни вземания. На проведените през миналата година два търга не са се явили кандидати. В резултат на това първоначално обявените цени от по 2100-2200 лева за жилище са намалени на 1800-1900 лева. Предстои трети търг. Преди него община Балчик е изпратила искане да закупи жилищата, които след това да предостави на разсрочено плащане. От министерството на финансите обаче отказали с мотива, че общината трябва да се яви и да наддава на търга. В знак на протест срещу решението на ведомството на министър Милен Велчев днес жителите на селото обявяват гладна стачка и излизат на протест.
Те имаха намерение да блокират международния път Дуранкулак-Варна-София, но не са получили разрешение от кмета на община Балчик Красимир Михайлов. За проявата днес на разклона на Албена такова разрешение има. Предвижда се в 11 часа протестиращите да потеглят с автобус за комплекс "Бултрак" и оттам пеш да извървят разстоянието до входа на курорта. Избрали него, защото се надяват, че така ще им бъде обърнато по-сериозно внимание. Нали през лятото депутати и министри се изнасят по морето, коментират хората от селото. Ако и протестът не помогне на жителите на Стражица да решат проблема си, има готовност някои от тях да се самозапалят пред парламента на 11 август.
Повече от застрашените да останат без покрив над главите са безработни и социалнослаби граждани, за които отнемането на тези жилища означава да останат на улицата. Сред тях има и семейства с по 5-6 деца.
 


Сходни връзки

ДЕСЕТ СЕМЕЙСТВА ОТ СТРАЖИЦА ДНЕС ОБЯВЯВАТ ГЛАДНА СТАЧКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди