изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:37 EET
БЪЛГАРИЯ ИЗКУПИ ОБРАТНО БРЕЙДИ КНИЖАТА СИ ОТ ТИПА DISC    
Икономика Българското правителство упражни правото си да погаси преди падежа облигации с отстъпка – т. нар. брейди книжа от тип DISC.

На 28 януари и 28 юли всяка година се извършват плащания на дължимите лихви и погасителни вноски по всички видове български брейди облигации, съобщиха от Министерството на финансите. Днес допълнително беше изплатена и цялата главница от 679.3 млн. щ.д. по облигациите с отстъпка (от вида DISC). Общата сума от 774.4 млн. щ.д. (в т. ч. 750.8 млн. щ.д. главници и 23.7 млн. щ.д. лихви) е преведена от БНБ на Ситибанк на 27 юли. Ситибанк, в качеството си на регистратор на тези книжа, днес извършва плащанията на държателите им.
Брейди книжата, които се погасяват предсрочно днес, са емитирани съгласно Споразумението с частните кредитори от Лондонския клуб от 1994 г. Тогава държавният дълг беше преоформен в три типа инструменти – облигации с първоначално намалени лихви, облигации за неплатени лихви и облигации с отстъпка.
Проведената днес операция цели да се намали номиналния размер на външния държавен дълг, да се редуцират средствата за обслужването на държавния дълг през следващите 20 години, да се балансира валутната и лихвена структура на дълга, както и да се освободи поддържаното обезпечение върху лихвите и главницата.
Средствата, необходими за извършване на операцията в нетно изражение са около 400 млн. щ.д., тъй като след канцелирането на облигациите, ще бъде освободено поддържаното обезпечение върху лихвите и главницата. Очакваните постъпления от освободеното обезпечение по пазарна стойност към 27.07.2004 г. са в размер на около 293 млн. щ.д.
В резултат от проведената днес операция ще бъдат реализирани съществени спестявания от плащането на лихви в размер на около 30 млн. лева годишно, които на следващ етап ще надхвърлят 60 млн. лева годишно. До падежа на облигациите през 2024 година ще бъдат спестени общо над 1 млрд. лева. Освободените средства ще може да бъдат насочени за други социални цели.
Трябва да се отбележи също, че за разлика от други транзакции, свързани с преструктурирането на дълга, упражняването на опцията за обратно изкупуване на брейди облигациите с отстъпка има чисто технически характер и не налага допълнително оскъпяване чрез разходи за комисионни.
Още при обявяването на извършената днес операция по предсрочно погасяване на външен дълг в края на миналия месец, независими наблюдатели и икономически анализатори посочиха, че тя представлява положителен сигнал към инвеститорите и международните рейтингови агенции. Изтъкнато бе също така, че тя има съществен принос за присъждането на инвестиционен рейтинг на България от страна на престижната агенция Standard&Poor’s. Според анализатори в резултат на приключилата днес операция може да последват и нови положителни оценки за инвестиционния климат в страната.
ИАФ/НДТ
 


Сходни връзки

БЪЛГАРИЯ ИЗКУПИ ОБРАТНО БРЕЙДИ КНИЖАТА СИ ОТ ТИПА DISC | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди