изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 19:13 EEST
90 ГОДИНИ ОТ НАЧАЛОТО НА ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА    
ОбществоПреди 90 години, на 28 юли 1914 година, избухва Първата световна война. В нея участват 35 държави, загиват близо десет милиона души, а двайсет милиона са ранени.


Конфликтът започва, когато Австро-Унгария обявява война на Сърбия - точно месец, след като в Сараево на 28 юни 1914 година е убит престолонаследникът на Австро-Унгарската империя ерцхерцог Франц-Фердинанд.

Централноевропейските империи /Германия, Австро-Унгария и Османската империя/ и България се изправят срещу силите на Антантата /Русия, Франция и Великобритания/ и Италия /която се включва през май 1915 г./. Влизането на Япония във войната и най-вече включването на САЩ /през 1917 г./ я превръщат в първия въоръжен конфликт в световен мащаб.

Заблудата, че войната ще бъде кратка, се разсейва още през есента на 1914 г. с неуспеха на първите големи настъпления на Западния и на Източния фронт. Войната върви на три, а впоследствие на четири фронта - френският, руският, балканският и италианският.

През 1918 г. Антантата, подкрепена от САЩ, си връща Северна Франция след втората битка при Марна, с което се разпада германската армия. Австро-Унгария, Турция и България претърпяват тежки поражения и сключват примирия през септември и октомври.

На 11 ноември 1918 г. победата на Антантата е скрепена с подписаното с Германия Ретондско примирие. Картата на Европа е напълно преобразена. Мирните споразумения съдържат тежки териториални, военни и икономически условия. Една от най-засегнатите от победените страни е България. Във войната рухват четири империи - Руската, Австро-Унгарската, Германската и Османската. Раждат се нови държави като Чехословакия и Югославия. Сложен е край на многополюсната европейска хегемония и в геополитическо отношение нараства ролята на Япония и САЩ.

Създадено е Обществото на Народите, основано на договор между суверенни държави, обединени в осигуряването на световния мир. Шокът от Първата световна война обаче не попречва на света да се хвърли двайсет години по-късно в нова война, която взема пет пъти повече жертви.


 


Сходни връзки

90 ГОДИНИ ОТ НАЧАЛОТО НА ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди