изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-19 @ 04:01 EEST
И БЪЛГАРИ, И ЧУЖДЕНЦИ ПРЕДПОЧИТАТ ЗА ЛЕТЕН ОТДИХ ФИШ-ФИША КРАЙ АЛБЕНА    
ОбществоВ момента 20 души - родители и деца, от украинския град Измаил отмарят в ученическата почивна база, сред тях е и директорът на измаилския Политехнически лицей. Незабравими 10 дни ще останат в сърцата на 36 малчугани от Детския център за социална интеграция в Добрич, които също летуват във "Фиш-фиш"-аЧудесни условия за почивка край морето, и то на изключително достъпни цени, предлага почивната база "Фиш-фиш"-а край Албена. Мястото привлича както български деца, така и такива от чужбина - Украйна, Сърбия, Беларус... Причините са ясни - почивната база, която все още е популярна като ученически лагер, е разположена в красива местност край морето, огромни дървета носят приятна прохлада след жежките слънчеви лъчи на плажа. А гледката, която се разкрива към морския бряг, трудно може да се опише с думи... И всичко това съчетано с добри битови условия, плюс великолепна храна, която почиващите в в базата хвалят един през друг пред репортер на НДТ.
36 МАЛЧУГАНИ ОТ ДЕТСКИЯ ЦЕНТЪР ЗА СОЦИАЛНА ИНТЕГРАЦИЯ
почиват в момента в бившия детски лагер. За тях се грижат техни ръководители от центъра и четирима представители на Българския Младежки Червен кръст, които са им преди всичко приятели. Представят се пред репортер на НДТ с малките си имена - Емил, Петър, Светла и Калина. И обясняват, че по време на 10-дневната почивка в лагера се говори само така, на малки имена. Те са с децата край Албена по проекта на Австрийския младежки кръст, който от години се грижи за издръжката на Детския център за социална интеграция в Добрич. Включена е и почивка край морето. През първите години децата със своите приятели от БМЧК са отмаряли в "Тузлата" край Балчик и в Кранево. Миналата година били на "Фиш-фиш"-а и обстановката ги очаровала. И това лято предпочели отново да са край Албена. "Това е малко по-различен лагер от всичко останало, което се прави у нас" - споделят младите червенокръстки активисти. Защото от сутрин до вечер създават на децата емоции. Всичко е организирано като приказва, в която главно действащо лице е човечето Гънчи. Всеки ден то попада в определена ситуация - днес е на училище, утре на дневен ред е темата за приятелството, през следващ ден пък - "Искам работа". И през целия ден заниманията на децата се въртят около темата, под формата на игри те успяват да научат това, което ги вълнува. Например, в деня на гостуването на екип на НДТ в лагера Гънчи имаше рожден ден. Всички деца се суетяха и се приготвяха за празника вечерта. "И в 19 часа настава едно топуркане в лагера - разказват младите черневокръстци. - По този начин децата се отпускат, споделят неща, които ги вълнуват, доверяват ни се и ние можем да ги предпазим - споделят те. - Ние не сме учители, те ни приемат като приятели и така споделят много повече неща с нас, отколкото с възрастните. Така децата оставят на заден план проблемите си." Приятелите на малчуганите разказват, че в продължение на пет години поне една трета от децата от центъра са израснали пред очите им, макар и срещите им да са за по десет дни всяко лято. Но тези десет дни оставали незабравими в сърцата на децата и те ги помнели да следващото лято. "И когато наближи почивката на море, в центъра настава приятна суматоха. Децата, които ще ходят на лагер за първи път, се вълнуват повече, защото другите им разказват преживяванията си от предното лято. И представят отдиха като нещо фантастично" - разказва Маргарита Манчева - педагог в ДЦСИ.
ЗА ШЕСТА ПОРЕДНА ГОДИНА ПОЧИВА В БЪЛГАРИЯ, А ЗА ТРЕТА - ВЪВ "ФИШ-ФИШ"-А,
директорката на Политехническия лицей в украинския град Измаил Олга Сираева. Тя е тук заедно с децата си. Групата от Измаил е общо от 20 души - деца и родители, между тях има и други преподаватели в лицея. По-голяма част от тях са бесарабски българи. Олга Сираева представи за читателите на НДТ лицея, който ръководи. В него се обучават 300 деца в две направления - "Физика и математика" и "Химия и биология". Паралелно с това те получават и професионална подготовка - за шивачки, медицински сестри, административни секретарки с компютърна грамотност, шофьори, категория В и С, продавач-консултанти и счетоводители в сферата на селското стопанство. Децата могат да усвоят повече от една професия. Освен това, от професионалната подготовка в лицея могат да се възползват и възпитаници на други учебни заведения, в момента в лицея се обучават 60 такива. Олга Сираева разказа още, че ръководеното от нея училище е базово за пет ВУЗ-а. С оценките от матурите, които се държат при завършването на 11 клас, децата могат да продължат образованието си в тези пет ВУЗ-а.
ПОЧИВНАТА БАЗА "ФИШ-ФИШ"-А Е С КАПАЦИТЕТ 93 ДУШИ,
разказа за НДТ шефът на Регионалното звено за отдих, възстановяване и спорт към Министерството на образованието Любомир Сивков. През миналата година й е направен частичен ремонт. Регионалното звено стопанисва още три бази, които обаче са замразени от няколко години. Амбициите на ръководството са през следващата година те отново да отворят врати и да посрещат летовници. В базата "Фиш-фиш"-а в момента почиващите са около 70. Мястото е предпочитано от деца-спортисти, които се включват в многобройните спортни прояви, организирани в курорта Албена. Лагерът е бил предпочетен от деца от Сърбия, трениращи тае-куондо, очаква се скоро да пристигне детски отбор по тенис на маса от Беларус. Всички, с които разговаря репортер на НДТ, бяха изключително доволни от хората, работещи в почивната база - от домакина Иван Иванов, от Румен Алтъколачев - отговарящ за поддръжката, от главния готвач Димитрин Димитров. За последния суперлативите просто не стихват - всички хвалят вкусните му гозби. Показателен за това е фактът, че когато група от Сърбия отпътувала от лагера, му направила подарък - каса бира и каса кола - в знак на благодарност...

 


Сходни връзки

И БЪЛГАРИ, И ЧУЖДЕНЦИ ПРЕДПОЧИТАТ ЗА ЛЕТЕН ОТДИХ ФИШ-ФИША КРАЙ АЛБЕНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди