изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 10:16 EEST
СДС С НАЙ-ГОЛЯМО ВЛИЯНИЕ В СОФИЯ    
Политика НЦИОМ: 20% от столичани биха гласували за БСП, ако изборите за НС бяха в близките дни (ОБЗОР)


София. Столичани опровергават тезата за масовата апатия към политиката, съобщиха за Агенция “Фокус” от Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ). Две трети от тях проявяват интерес към политиката, една трета не се интересуват изобщо от нея, показва представително социологическо изследване на НЦИОМ, проведено между 15 и 23 юли 2004 сред 800 пълнолетни жители на София . Съотношението между много интересуващите се от политика и не много интересуващите се от политика е 3:1 в полза на онези, които не се задълбочават над политическите въпроси.
Елитните обществени прослойки проявяват по-голям интерес към политиката, в сравнение с останалите. Това са респондентите в активна трудова възраст, висшистите и заможните хора, които по обясними причини следят политическата конюнктура.
Политическата сила с най-голямо влияние в столицата е СДС, показва социологическо изследване на НЦИОМ. СДС се ползва с най-голямо влияние в София според 19.5% от интервюираните, според 18% най-влиятелна е БСП и според 15% - НДСВ.
Младите респонденти на възраст под 30 години най-често оценяват като голямо влиянието на СДС в столицата. СДС стои по-добре от БСП в София, според интервюираните от всички възрастови групи под 50 години.
Традиционно висок е интересът към политиката сред най-възрастните столичани. Едва една четвърт от тях са аполитични. На другия полюс са младите под 30 години. Сред тях, делът на тези, които се интересуват много от политика е традиционно нисък - 5%. Привържениците на БСП и на ДСБ се интересуват в по-голяма степен от политика, в сравнение с привържениците на останалите партии.
20% от имащите право на глас столичани биха гласували за БСП, ако изборите за Народно събрание бяха в близките дни. За СДС биха гласували 14%, за НДСВ и ДСБ – по 7%. ССД биха получили 3%, а Гергьовден - 2%. ВМРО и Новото време са партиите, които получават по 1%.
Най-голям електорален потенциал сред десните партии имат СДС и ССД. При хипотетична възможност да се гласува за втора партия най-голяма изгода в столицата биха извлекли Новото време, ВМРО и Гергьовден, показват още данните от проучването на НЦИОМ.
Десните симпатизанти гледат на коалирането като на вид защита срещу ляво управление, както и като на механизъм за по-нататъшно политическо присъствие. 23% от столичани посочват ССД като най-приемлив коалиционен партньор на СДС. Предпочитани коалиционни партньори на СДС, според 13 % от включените в изследването са - ДСБ, също толкова, 13 %, виждат БЗНС-НС като коалиционен партньор, 9% смятат, че такъв може да бъде НДСВ, 7% посочват ВМРО, с един процент по-малко са посочилите Гергьовден за партньор на синята партия, Новото време е предпочетен от 5%, а ДПС от 4%. Само 2% от столичани не изключват коалиция между СДС и БСП. ИАФ/НДТ
 


Сходни връзки

СДС С НАЙ-ГОЛЯМО ВЛИЯНИЕ В СОФИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди