изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 06:06 EET
БОМБЕН АТЕНТАТ В ТАШКЕНТ. ИМА УБИТИ    
По светаТашкент. Три едновременни взрива избухнаха днес в Ташкент – пред посолството на САЩ, на Израел и в сградата на Генералната прокуратура на Узбекистан. Атентатите са извършени от терористи-самоубийци с шахидски пояси.

Загинали са двама узбекистанци, охранители на израелското посолство.Агенция Ройтес съобщава за трима убити. В сградата на прокуратурата са ранени седем души.В близост до местата на взривовете са разположени посолствата на Китай, Турция и Русия. Пак там се намира домът на дъщерята на президента –Гулнара Каримова. До този момент никой не е поел отговорността за атаките. Районът е блокиран от службите за сигурност, движението е спряно. От пресслужбата на прокуратурата на Узбекистан потвърдиха за Агенция “Фокус”, че взривовете са избухнали едновременно, около 15 часа българско време и, най-вероятно са били предварително синхронизирани. Служителят на пресслужбата Абдул Гулямов отказа да коментира възможността взривовете да имат нещо общо със започналото днес дело срещу арестуваните след атентатите през март 45 узбекски граждани, обвинени в тероризъм и връзки с Ал Кайда.
В сградата на прокуратурата атентаторът се е самовзривил на стълбището срещу централния вход, от ударната вълна са избити прозорците, стъклата са наранили леко някои от намиращите се там, в точа число и милиционери.
Служител на американското посолство е съобщил на медиите, че атентаторът е носил шахидски пояс. На американското посолство са нанесени леки щети, избити са стъкла. Няма пострадали сред персонала на посолството, е съобщил за телевизия СNN служител на Държавния департамент на САЩ. Охраната е усилена.
Пред посолството на Израел също се е самовзривил атентатор – самоубиец. Загинали са двама охранители на посолството. Сред персонала няма пострадали.
Узбекистанската милиция е засилила охраната на посолствата в Ташкент.
Днес започна съдебният процес по делото за взривовете в Ташкент извършени между 28 март и 1 април тази година. Загинаха близо 40 души, над 50 бяха ранените.
През март тази година в Узбекистан имаше серия от терористични атаки, при които загинаха над 40 души, над 50 бяха ранените. Бяха убити 16 терористи, 15 души от терористичните отряди се самовзривиха, за да не бъдат заловени живи. 45 предполагаеми терористи бяха заловени и обвинени във връзка с Ал Кайда от Узбекистанските власти. На 9 април Генералният прокурор на Узбекистан Рашид Кадиров е заявил, че според данни от следствието арестуваните са признали, че са обучавани и подготвяни в диверсионни лагери от арабски инструктури, които подготвяли и бойците на Ал Кайда.
Подсъдимите са обвинени в тероризъм, опит за насилствено сваляне на конституционния строй в Узбекистан и религиозен екстремизъм.

Агенция "Фокус" припомня:

На 28 март 2004 година в 22.30 в покрайнините на столицата Ташкент бе задържан терорист, в чиято чанта бяха намерени 10 самоделни взривни устройства.

На 29 март в 1.40 часа група неизвестни открива стрелба по двама милиционери, по-късно единият почива от раните си.

В 5 часа неизвестни лица нападнаха милиционерски пост и убиха двама милиционери.

В 8 часа сутринта на входа на магазин “Детски свят” се взривява жена с шахидски пояс. Ранени 21души, от които 11 служители на милицията. Освен атентароката загинаха двама милиционери и едно дете.

В 8.30 на автобусна спирка се взривява втора жена.

На 30 март, в 7.20 сутринта е заловена група въоръжени бойци.

Около 8 часа сутринта се взривява автомобил и е ранена една жена.

На 31 март в частен дом, за да не бъдат заловени от милицията се самовзривяват 7 души.
ИАФ/НДТ

 


Сходни връзки

БОМБЕН АТЕНТАТ В ТАШКЕНТ. ИМА УБИТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди