изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:41 EEST
БУДИЗМЪТ В КИТАЙ И КАМЕННИТЕ ПЕЩЕРИ ЮЙНГАН    
Китай Будизмът в Китай бурно се развива в края на 5-ти и началото на 6-ти век. В този период сред народа и правителството се популяризира будистката вяра и се изграждат много будистки статуи.


Намиращите се в гр. Датун, провинция Шенси, каменни пещери Юйнган са безцени културни паметници, останали от този период. Те представляват най-високото равнище в скулптурното майсторство от този период. Каменните пещери Юйнган се намират в южната част на планина Уджуошен, близо до Датун, провинция Шенси, северен Китай. Строителството им започва през 453 година на нашата ера и завършва в началото на 6-ти век. Каменните пещери Юйнган са изсечени в планината и се простират на около хиляда метра от изток на запад.

Главните пещери са 45, нишите със скулптури са 252, будистките статуи – над 51 хиляди. Мащабът на пещерите е огромен. Постройките на пещерите са най-разнообразни, те са смятани за безценна колекция на скулптурното изкуство на древен Китай. Изграждането на пещерите протича на три етапа, всеки със собствена специфика. Изображенията на музикални, танцови, циркови и др. представления дават представа за будизма и за социалния живот на древен Китай.

Пещерите Юйнган показват историята на развитието на будизма от Индия и средна Азия до Китай, отразена в хода на строителството на будистките статуи в Китай. Структурата на пещерите явно се характеризира със стила и изкуство на китайските постройки и със задълбочаването на будисткото изкуство в Китай.

Най-голяма е петата пещера. Пред тази пещера има четириетажна постройка, а в центъра в пещерата има огромна статуя на Буда. Височината й е 17 метра. На колената на тази статуя могат да стоят 120 души, а на крака на статуята - 100 души. Най-малката е 15-та пещера. В нея има общо над 10 хиляди статуи. Тази пещера е наричана за "Пещерата на десетте хиляди буди", от които височината на най-малката статуя е само няколко сантиметра.

Каменните пещери Юйнган представляват най-високото равнище на скулптурното изкуство в древен Китай. Будистките статуи са направени различно и са като живи - някои от тях сякаш свирят, а други танцуват... Всичко това показва високата техника на строителите. През декември 2001 година пещерите Юйнган са вписани в "Списъка на световното наследство".

(материал на българска редакция на Радио Китай)
 


Сходни връзки

БУДИЗМЪТ В КИТАЙ И КАМЕННИТЕ ПЕЩЕРИ ЮЙНГАН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди