изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 08:46 EEST
НАПРАВИХА ПЪРВА КОПКА НА ЦЪРКОВЕН КОМПЛЕКС В МЕСТНОСТТА "ТЕКЕТО"    
Общество Първата копка на бъдещия църковен комплекс в местността "Текето" край крушарското село Александрия бе направена в събота. Това стана по време на фолклорния събор "Текето", който се провежда в местността.

Водосвет отслужиха Варненският и Великопреславски митрополит Кирил и отци от цялата Варненски епархия. Сред гостите бяха народният представител от НДСВ Енчо Малев и областният управител Иван Иванов. Комплексът ще съдържа църква "Свети Пророк Илия" и женски метох. Идеята е метохът да бъде официално открит догодина на същата дата. В него ще има осем килии за монахини, игуменарна и трапезария. Женският метох също ще носи името на пророк Илия. Според легендите, той е минал през местността "Текето" край Александрия и за това свидетелства отпечатък от копитото на магарето му. Църковният комплекс ще бъде изграден изцяло със средства на спонсори, до момента били набрани 20 000 лева. Идеята за построяването му е на трима съмишленици - президента на "Добруджа зърно" АД, отец Валерий и изпълнителния директор на радио "Добруджа" Веселин Димитров. Това станало, след като през юли 2002 г. само за 15 дни родолюбиви българи изградиха параклис в местността.
След официалната част Варненският и Великопреславски митрополия Кирил коментира пред журналисти църковния скандал. Според него, използването на печати, бланки и ценни книжа на Българската православна църква от други лица се наказва от Наказателния кодекс и държавата е длъжна да се намеси и да предаде разколниците на съд, още повече, че имало доказателство за това. Митрополия Кирил каза още, че всичко е започнало още през 1992 г., когато тогавашното правителство предизвикало разкола "като измислило това обичайно право, обявило Светия синод за нелигитимен и обявило втори синод". Според Негово преосвещенство, тогавашният зам.-директор на Дирекцията по вероизповеданията Младенов дал на втория синод 300 000 долара. "300 000 долара бяха източени още в началото, никой не знае и сега къде са, а Младенов за награда го направиха директор". Най-добре е отцепниците да се покаят и върнат, призова митрополит Кирил, както направиха много от отцепниците след православния събор, поставил ги извън църквата.
Над 5 000 души посетиха местността "Текето", за да се насладят на автентичния фолклор, който го огласяше в продължение на два дни. Своето творчество представиха около 2000 изпълнители от областите Добрич, Силистра и Варна. За първи път имаше гости и от чужбина - от Молдова и Украйна.
 


Сходни връзки

НАПРАВИХА ПЪРВА КОПКА НА ЦЪРКОВЕН КОМПЛЕКС В МЕСТНОСТТА "ТЕКЕТО" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди