изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:24 EEST
УЧЕНИЧКА НА СТОЙКА МИЛАНОВА ИЗНАСЯ КОНЦЕРТИ В МАНАСТИР В С. ОБРОЧИЩЕ    
КултураВъзпитаничка на Стойка Миланова свири на цигулка пред туристи в уникалния манастир "Текето" в балчишкото село Оброчище.

Всеки четвъртък и неделя по 100-120 чужденци пристигат в имарета на манастира и слушат виртуозните изпълнения на Дарина Василева, една от малкото ученички на Миланова. За жителите на Оброчище концертите са безплатни. "Акустиката тук е прекрасна и може да се сравни само със зала "България". Атмосферата е особена, усещането е силно, съвсем различно от концертните зали и музиката звучи като космическа", каза Дарина. Идеята мястото за гости в манастира да се превърне в зала за концерти е на актьора и режисьор Тодор Атанасов. "Заедно с кмета на Оброчище Иван Петков превърнахме изоставения имарет в културно средище. Концертите на Дарина тръгнаха това лято. Амбицията ни е тук да се изнасят и театрални спектакли", сподели Т. Атанасов.
Дервишкият манастир "Ак-язълъ-баба" е на името на персийски лечител, който дошъл по тези земи през 15 век и основал манастира. Той починал тук и хора от целия свят идват в Оброчище да се лекуват. В книгата си най-големият пътешественик Евлия челеби твърди, че "с изключение на мавзолеите на имамите Али и Хюсеин в Багдат, друго такова теке няма нито в Анадола, нито в Персия".
 


Сходни връзки

УЧЕНИЧКА НА СТОЙКА МИЛАНОВА ИЗНАСЯ КОНЦЕРТИ В МАНАСТИР В С. ОБРОЧИЩЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди