изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:38 EEST
ПАРОДИЯ СТАВА СЪКРОВЕНОТО|: "БЪЛГАРЧЕ ДА СЕ НАРИЧАМ, ПЪРВА РАДОСТ Е ЗА МЕНЕ"    
ОбразованиеБлизо 60% от децата в Кърджалийско изпитват сериозни затруднения при използване на българския език

Кърджали. Близо 60% от децата в област Кърджали изпитват сериозни затруднения при използване на българския език, сочат проучвания на неправителствени организации, цитирани от БНТ. Смята се, че това е една от основните пречки за интерграцията на групите от малцинствата. Общинският съвет в Кърджали прие специална стратегия за решаването на проблема.
Лошото владеене на българския език води до по-ниско качество на образованието на децата. Проблемът е най-сериозен в селата, където липсва езикова среда за усвояването на официалния език. Това проличава особено силно при постъпването на децата в средните училища в градовете на област Кърджали. Наблюденията на педагози сочат, че децата от селата трудно продължават образованието си в университетите, дори и да имат желание и възможности за това.
Стратегията, приета от Общинския съвет на Кърджали, цели преодоляването на този проблем и осигуряване на равни възможности за всички ученици, независимо от етническия им произход. В нея е залегнало подобряване на обучението не само на български, но и на майчин език. Предвижда се от началото на тази учебна година да се направи картотека на всички отпаднали или застрашени от отпадане ученици. Ще бъдат ангажирани най-добрите преподаватели и експерти за прилагането на програми за подобряване на комуникативните възможности на децата от малцинствата. Ще се акцентира върху осигуряването на допълнителни часове за езиково обучение. Предвидено е учредяването на ежегодни награди за отличен успех на учениците от малцинствата.
Община Кърджали ще задели средства за обезпечаване на стратегията. Разчита се и на проекти по предприсъединителните фондове на Европейския съюз, както и на дарения.
БНТ/ИАФ/НДТ
 


Сходни връзки

ПАРОДИЯ СТАВА СЪКРОВЕНОТО|: "БЪЛГАРЧЕ ДА СЕ НАРИЧАМ, ПЪРВА РАДОСТ Е ЗА МЕНЕ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди