изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:40 EEST
РАЗКРИХА ТРАФИК НА БЕБЕТА И В ИТАЛИЯ, ПРОДАВАЛИ ГИ "КАТО КУЧЕНЦА"    
По светаОколо 10 000 български деца и млади хора са прехвърляни нелегално през граница с цел секс, пише по този повод британският в. 'Индипендънт'

Италианската полиция разби международна мрежа за трафик на бебета, които били купувани от българки и продавани в Италия за суми до 17 000 евро, разкри италианската преса.
Полицията в северния град Пурденоне арестувала шестима души, от които трима българи и трима италианци, както и една от майките след изписването й от родилния дом, където продала бебето си на италианско семейство.

Според полицейското разследване престъпната мрежа влизала в контакт с бедни бременни жени у нас и ги убеждавала да продават децата си в Италия за суми от 5 до 10 хил. евро.

Жените пристигали в Италия с туристически визи, раждали в общински болници, но после не припознавали децата си.

Бебетата били припознавани от фалшиви родители италианци, които преди това уреждали сделката с престъпната мрежа.

Сумите, които трафикантите получавали от италианските купувачи, достигали 17 хил. евро, като момичетата вървели по 5000, а момчетата - двойно по-скъпо.

Сумата се поделяла между майката и престъпната организация, като част от средствата отивали за покриване на пътните й разходи.

Две новородени деца са били взети под закрила на държавата, но според властите няма яснота колко други бебета са били продадени, преди да бъде разбита групата, допълва Българската редакция на Би Би Си (BBC.bg).

Трафикът бил разкрит, след като офицери от полицията са се представили за лекари в болница в покрайнините на Милано.

Темата е отразена и в днешната британска преса - "Гардиън" например описва подробно как италианската полиция е разбила групата на трафикантите.

Според кореспондентката на вестника в Рим този случай е поредното доказателство за процъфтяващата търговия, която според някои изчисления включва 1 млн. деца и е на стойност над 1 млрд. евро годишно.

Изданието цитира и главния следовател по делото Винченцо Стингоне, който казва, че "разкритият механизъм на действие е много обезпокоителен, тъй като не може да се установи колко пъти е бил използван".

А механизмът бил следният: за да се избегне опасността от контрабанда на деца, престъпниците предлагали на бедни българки да родят в чисти западни болници, да продадат децата им в богати семейства и да се върнат у дома с много пари, разказва "Гардиън".

Така две българки били докарани в Италия с туристически визи в последния стадий на бременността и настанени в лагер за роми край град Горгондзола, до Милано.

След като родили в болницата "Мелзо" в Милано, те се отказали от децата си, както имат право да сторят по италианските закони.

Децата били взети от престъпниците, които се представили за "бащи" и били регистрирани в местния съвет.

Двама от арестуваните българи според вестника са братята Асен и Ганчо Георгиеви (съответно на 26 и 24 години), допълва "Гардиън".

Освен тях да били задържани двама италиански "клиенти", местен посредник и една от българките.

Арестуваната Светлана Михайлова (32 г.) казала на полицията, че се е съгласила на сделката, тъй като "в България имала ного деца и нямала достатъчно храна за тях".

Друг британски вестник - "Индипендънт", пише по случая, че според италианската полиция "децата били продавани и купувани като кученца".

Изданието цитира група за защита правата на децата, според която около 10 000 български деца и млади хора са прехвърляни нелегално през граница с цел секс.

Наскоро подобен трафик на бебета бе разкрит и във Франция.

АЛЛ/НДТ
 


Сходни връзки

РАЗКРИХА ТРАФИК НА БЕБЕТА И В ИТАЛИЯ, ПРОДАВАЛИ ГИ "КАТО КУЧЕНЦА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди