изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2022-01-19 @ 05:45 EET
НА 3 АВГУСТ В ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ    
ИсторияСъбитията в българската история, станали на 3 август

1850
В турската столица започва заседание на Висшия съдебен съвет и на административния съвет при Високата порта, на което се разглеждат докладите на извънредния султански пратеник във Видинския санджак Али Риза паша и жалбите на местното българско население. Предложено е да се създаде специална комисия, която да проучи подробно ситуацията и да предложи конкретен начин за решаване на спорните въпроси.

1868
Австро-унгарските власти прехвърлят Любен Каравелов в затвора в Будапеща.

1886
Главните ръководители на детронацията на княз Александър I – капитаните Радко Димитриев и Георги Вазов и ротмистър Бендерев, посвещават в преврата офицерите от II-ри струмски полк, разположен на лагер край Перник.

1902
Приключва десетият конгрес на македонската емиграция в София. Възникват два комитета: на Стоян Михайловски и ген. Иван Цончев под влияние на Двореца, а вторият - на Христо Станишев и Тома Карайовов под влияние на Вътрешната организация.

1903
Провъзгласена е Крушовската република, което е кулминационна точка на борбите на българите в Илинденско-Преображенското въстание в Битолския революционен окръг. За неин председател бил избран Никола Карев.

В революционна власт са включени представители на всички народности и религиозни групи. В 6-членното ръководство влизали по двама представители на българите, власите и турците. За председател на временното правителство бил избран Вангел Дину. По време на краткия период на съществуването Крушовската република (10 дни) е създаден специален революционен съд, който произнасял сурови присъди срещу предателите и шпионите.

1909
Започва учредителният конгрес на Българската народнофедеративна партия от дейци на левицата във ВМОРО (серчани), на базата на манифеста от 18 юли и на проектопрограмата от 14 август 1908. Оформят се две крила. Едното доминира в Централното бюро: Димитър Влахов, Лазар Томов, Христо Янков и др. (леви социалисти). Печатен орган е в. "Народна воля".

Другото е начело с Яне Сандански и Христо Чернопеев. През януари 1910 Централното бюро изключва второто крило.

1921
В София започва двудневен конгрес на "добрия печат" за българите католици от източен и западен обряд и е основан Комитет "Добър печат", който от 8 май 1924 г. започва да издава католическия в. "Истина".

1927
В София умира Стоян Михайловски – бележит български писател. Роден в Елена на 7 януари 1856 г. Потомък на стар възрожденски високо просветен род. Син на Никола Ст. Михайловски, племенник на Иларион Макариополски. Учи в Търново през 1865-68 г. Завършва Френския султански лицей "Галата сарай" в Цариград (187 г.). През 1872-74 г. учителства в Дойран. През 1875 г. заминава за Екс-ан-Прованс, Франция, където следва право. След Освобождението през 1878 г. работи като адвокат и съдия. Член на Свищовския съдебен съвет (1878-79 г.). Главен редактор (1880 г.) на в. "Народний глас", Пловдив. През 1880 г. е началник на отделение в Министерството на външните работи. Главен секретар на Министерството на правосъдието (1883-84 г.), член на Русенския апелативен съд (1887 г.) Учител по френски език в Русенската мъжка гимназия през 1889 г. Извънреден преподавател по френски език в Юридическия (1892-94 г.) и в Историко-филологическия факултет (1897-99 г.). Доцент по всеобща лититературна история (1895-99 г.) във Висшето училище (днес СУ "Климент Охридски"). Член на БКД (днес БАН) от 1882 г., действителен член на БАН от 1898 г. Председател на Върховния македоно-одрински комитет (1901-03 г.). Народен представител (1886-87 г., 1894-96 г., 1903-08 г.). Заради статията “Потайностите на българския дворец” (в. "Ден", 1904 г.), насочена срещу княз Фердинанд I, е осъден условно. През 1905 г. се оттегля от активна обществена и редакторска дейност. Сътрудничи на "Църковен вестник".

Литературната си дейност започва през 1872 г. в сп. "Читалище" (Цариград). Печата и в "Периодическо списание на БКД", сп. "Мисъл" и в. "Ден". Автор на басни, епиграми, афоризми, пародии, поеми, драми, сонети, стихотворения (басни "Орел и охлюв", "Бухал и светулка", "Секира и търнокоп"; "Книга за българския народ", химн на българската просвета и култура "Кирил и Методий". Негови псевдоними са: Драгостин Истров, Драгостин Истров Муслак, Де Профундис, De Profundis, Викентий Розенберг, Евгений Рязков, Ст. Стрелков.

1927
Българска църковна делегация (митрополит Стефан Софийски, протопрезвитер проф. Стефан Цанков и проф. Николай Глубоковски) заминава за първата игуменическа църковна конференция в Лозана.

1934
Начало на общинска реформа в България: общините са лишени от автономия и са превърнати в най-малките административни поделения на държавата. Общините се окрупняват и броят им е намален повече от три пъти (около 800).

1948
Публикуван е указ за закриване на чуждите училища в България.

1950
Политбюро на ЦК на БКП решава да се дадат указания на административните власти "да се поощрява с всички средства изселването в Турция на турското население и преди всичко от родопските гранични райони", а оставащите в страната турци да бъдат изселени в Северна България, за да се гарантира сигурността на южната граница и се осигури събирането на тютюна.

1952
Закрити са 15-те Олимпийски игри в Хелзинки. България печели първия си олимпийски медал - бронзово отличие за боксьора от Добрич Борис Георгиев - Моката. Страната ни заема 42-ро място в крайното класиране.

1961
В Москва започва съвещание на първите секретари на централните комитети на комунистическите и работническите партии на участничките във Варшавския договор във връзка със сключването на мирен договор с Германия и положението в Западен Берлин. Съвещанието продължава до 5 август.

1996
В "Нефтохим"-Бургас става авария, при която загиват 4 души, а други 5 са тежко ранени.

2000
По искане на Демократичната левица 38-то Народно събрание провежда извънредно заседание във връзка с намерените специални средства в апартамента на главния прокурор.
 


Сходни връзки

НА 3 АВГУСТ В ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2022 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди