изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:40 EEST
ПЕРПЕРИКОН Е ПО-ДРЕВЕН ОТ ТРОЯ, ТВЪРДИ АРХЕОЛОГЪТ НИКОЛАЙ ОВЧАРОВ    
ИсторияИзвестният археолог проф. Николай Овчаров твърди, че култовият център Перперикон в България /Източните Родопи/, който се проучва активно от 4 години, е по-древен от Троя.

Основание за това му дават резултатите от разкопките от началото на сезона. Находки, открити наскоро, потвърждават предположението, че светилището е възникнало в 5-то хилядолетие преди Христа. В тази дълбока древност обаче хората все още не са разполагали с необходимите твърди инструменти, за да издълбаят в скалите грандиозните зали, коридори и най-различни съоръжения в разкрития от археолозите свещен град на траките. Кога приблизително е започнало тяхното оформяне?

"Обективната трудност за датирането на тези неща беше ясна,защото всяка следваща култура е използвала скалните повърхности след тяхното изсичане, стигала е до подовете, измитала ги е, а после са създавани нови помещения. Други само са били променяни - казва археологът.- През 2003 г. ние постигнахме първия голям успех в търсенето на отговора на въпроса кога е започнало обработването на скалите. Тогава беше разкрита голяма открита към небето зала с диаметър около 35 метра с каменен олтар, издигащ се около 3 метра над пода. Към нея е водил около 100-метров проход с грубо изсечени стъпала. Именно тя ни позволи да говорим за светилище от късната бронзова епоха - 18-12 век пр.н.е. Това е епохата на Троя, на Минойската култура - времето на забележителни постижения на средиземноморските цивилизации. При предишните разкопки открихме уникално каменно парче с тайнствени знаци от т.н. линеарно писмо, характерно преди всичко за периода 15-14 век пр.н.е. Това беше първата сигурна находка, намирана в Тракия, която поставя въпроса за връзките с критската култура. Залата с олтара, подобен на онези олтари на огъня, каквито има само на остров Крит, също постави този въпрос. През тази година ние търсехме усилено археологическо доказателство за това, че сградите, които са се появили около голямата зала с олтара, са също от това време. Имахме шанса да попаднем на такова доказателство в разкритата вече цялостно великолепна сграда на Акропола. Това е грандиозно помещение с дължина около 25 метра, ширина 7 метра и височина около 5 метра. Частично то е изсечено в скалите. Нагоре е изградено с масивни каменни блокове с идеално огладени стени, без никаква спойка между тях. В продължение на две години в него ние откривахме находки от различни епохи. Най-отгоре бяха от Средновековието, защото Перперикон е бил използван дотогава, по-надолу - от римската античност. През тази година ние попаднахме на голям отводнителен канал в северозападния край на сградата. Каналът събира водата от терена над нея и я прекарва през пода надолу по хълма. По някакви причини този канал е престанал да функционира малко след създаването на тази сграда. Ето защо предметите, които открихме в него, очертават времето, когато тя самата е била създадена. Керамиката, кварцовите стрели, както и една метална стрела от бронзовата епоха, се оказаха точно от късната фаза на тази епоха - 15-12 век преди Христа, времето на Троянската война."

И други находки от тазгодишните проучвания на Перперикон заслужават внимание:

"Обръщам внимание на нещо, което също е уникално и насочва към връзките с критската култура - продължава Николай Овчаров. - Става дума за т.н. макара. Това е предмет с форма на пресечен конус, върху който има орнаменти и знаци. Всъщност това са въртящи се печати, пак характерни за критската култура. Натъкнахме се и на фрагмент от керамичен съд с пламтяща корона на Слънцето. В центъра на това слънце е петолъчка, за пръв път откривана по нашите земи като свидетелство от късната бронзова култура. Петолъчката и свастиката са символи на Слънцето, известни още от древността. То присъства буквално навсякъде в орнаментацията върху керамиката от това време в Родопите и прилежащите области. През това време слънчевият култ е бил основен за траките, за Минойската цивилизация, за известен период това се отнася и за великата египетска цивилизация. Това е периодът по времето на фараон Ехнатон, когато основен бог на Египет става Атон - богът на Слънцето. Но 15 и 14-ти век преди Христа се отличават по цялото Средиземноморие с почитане на Слънцето. У нас в Родопите също."

Разкопките на Перперикон продължават. И това лято свещеният град е посещаван от множество наши и чужди туристи. От Америка гостуват дори групи, дошли специално на археологически туризъм.
БНР/НДТ

 


Сходни връзки

ПЕРПЕРИКОН Е ПО-ДРЕВЕН ОТ ТРОЯ, ТВЪРДИ АРХЕОЛОГЪТ НИКОЛАЙ ОВЧАРОВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди