изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 05:00 EEST
В БОЛНИЦАТА В ШАФХАУЗЕН НЯМА КАК ДА НЕ ПОСТАВИШ ТОЧНА ДИАГНОЗА    
ЗдравеИзпълнителният директор на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич - д-р Жанина Калинкова е впечатлена от модерната техника и от изключително добрата организация на целия процес в кантоналната болница в швейцарския град

На едноседмично работно посещение в Кантоналната болница в Шафхаузен, Швейцария, бе изпълнителният директор на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич д-р Жанина Калинкова. Това бе първата й визита в здравното заведение в швейцарския град, с което поддържаме партньорски отношения вече повече от 10 години. Целта на посещението е била д-р Калинкова да се запознае с организацията на работа в болницата, с мениджмънта, с различните му структури - стопански, медицински и др. По молба на д-р Калинкова тя е посетила спешното отделение към Кантоналната болница, което е звено към нея, а не както в България - отделен център. Директорката на МБАЛ е имала срещи в отделенията, с които се реализират съвместни партньорски проекти.
"Имах шанса да посетя Университетската болница в Берн и най-вече Кардиорехабилитационния център" - сподели д-р Калинкова. Там тя е имала среща с проф. Хуго Занер - професор по кардиология, член на Европейското дружество по кардиология и рехабилитация и водещ специалист в амбулаторната ранна рехабилитация след инфаркт на миокарда. В добричката болница се работи по програма на рехабилитация на инфаркт на миокарда, след като бе реализиран съвместен проект с партньорите ни от Шафхаузен - припомни д-р Калинкова. "Това, което имаме в добричката болница като програма, като база, не отстъпва на болниците и в Берн, и в Шафхаузен" - категорична бе тя.
Болницата в Шафхаузен има 280 легла /в МБАЛ са 450/ и обслужва населението на целия кантон, което е 70 000, разказа д-р Калинкова. В швейцарското здравно заведение имало изключително добра организация на целия маршрут на пациента - от постъпването му за лечение до изписването му. Много малка част от лекарите там били на щат. Частните лекари обаче ползвали болницата като терен - имали достъп до апаратурата, до кабинетите. От кантона всяка година се определял бюджет за капиталови разходи. Д-р Калинкова е останала впечатлена от съчетанието на две неща - изобилие на консумативи, материали и всичко, което е нужно като бит и от задоволеността от модерна техника. "Там няма апаратура, за която да си помислиш, и да не я има - като започнеш от ядрено магнитен резонанс, скенер и стигнеш до най-обикновения апарат. С такава апаратура няма как да не поставиш точната диагноза" - коментира д-р Калинкова. Тя е била впечатлена и от изградения към кантоналната болница Център за възстановяване. Той представлявал дневен стационар и бил посещаван от хора, които не са за болнично лечение, но и не могат да се обслужват сами вкъщи.
По време на визитата д-р Калинкова е посетила склада, в който се съхранява последната пратка, предназначена за добричката болница от Шафхаузен. В нея била мониторинговата система за ОАРИЛ, постелъчен материал, различни консумативи, играчки за детско отделение... Очаква се помощта да пристигне в края на август.
В Шафхаузен д-р Калинкова е имала и редица интересни срещи. Една от тях е била с добричлийка, която от 25 години живее извън България, а от 12-13 години - в Шафхаузен. Тя била една от най-големите активистки на междуболничното партньорство. Д-р Калинкова се е срещнала и с Галина Врачева - пианистката родом от Пловдив, която изнесе благотворителен концерт в Швейцария за набиране на средства за детско отделение на добричката болница. Оказва се, че визитата на директора на МБАЛ е намерила място и в медиите в Шафхаузен. Д-р Калинкова е дала интервю на журналист, който два пъти е идвал в Добрич, като м.г. е бил ръководител на група граждани от Шафхаузен, посетила нашия град. На въпрос на колегата ни: "Какво не Ви харесва тук?", д-р Калинкова отговорила откровено: "Няма такова нещо".

 


Сходни връзки

В БОЛНИЦАТА В ШАФХАУЗЕН НЯМА КАК ДА НЕ ПОСТАВИШ ТОЧНА ДИАГНОЗА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди