изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:29 EEST
АРМИЯТА НЯМА МЯСТО ЗА 40 000 ДОНАБОРНИЦИ    
Общество Изчисленията на Генералния щаб показват, че до 2008 година техният брой ще нарастне на 110 000.

В страната работят 34 наборни комисии, през тях до момента са се явили 73% от наборниците. От явилите се 36% са годни за военна служба, 32% са отложени, 5% са освободени, а под 1% са избрали алтернативната военна служба.

Най-много донаборници са отложени заради обучение.

От 40-те хиляди, които изчакват за казармата, 10 000 са полуграмотни или неграмотни, не могат да им се намерят места, затова от Генералния щаб предлагат тези хора да служат по 45 дни.

"Пътят е ускоряване на процеса на професионализация по стратегическия преглед тя е 2010, но аз смятам, че може да стане по-рано - през 2008 година", посочи полк. Чавдар Кирилов, началник-отдел "Окомплектоване с военнослужещи на наборна военна служба" в Генералния щаб на Българската армия.

От годните за военна служба само малка част отговарят на изискванията за танкисти, парашутисти или гвардейци, научи Би Ти Ви. За да се събират подходящи здравословно войници от многото изчакващи донаборници, се обсъжда идеята при някои заболявания освобождаването от служба да става веднага, без да се отлага няколко пъти.

Натрупването на неотслужили донаборници може да се преодолее и с разширяване на обхвата за освобождаване от служба.

"Тези, които ги отлагаме по тежко материално положение. Кръгли сираци с един родител, наистина, които не могат да си позволят такова нещо, спокойно могат да бъдат освободени", обясни полк. Красимир Божков, началник на Столично военно окръжие.

В София 90% от донаборниците са отложени, заради това че учат. В столицата е и най-високият процент на неявилите се пред комисия.

10% от неявилите се учат в чужбина и са на възраст от 26 до 30 години, така че ако възрастта за влизане в казармата намалее, тези хора ще бъдат освободени от служба, коментираха от Софийското окръжие.
БТВ/НДТ
 


Сходни връзки

АРМИЯТА НЯМА МЯСТО ЗА 40 000 ДОНАБОРНИЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди