изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-28 @ 23:54 EET
ПОКАЗНО УБИЙСТВО НА ТУРСКИЯ ЗАЛОЖНИК ПО ИНТЕРНЕТ    
По света Разстрелът на турския заложник показан в интернет
Още двама са отвлечени, трети е изчезнал; шофьорите спират превозите за US частите


Турският заложник Мурат Юс стана поредната жертва на екстремисти в Ирак.
Във видеоматериала с убийството му, разпространен в интернет, жертвата се представя и прочита на родния си език обръщение към турските фирми да прекратят дейността си в Ирак - очевидно условието, с което похитителите му са обвързали неговата съдба, обяснява Би Ти Ви (bTV.bg).

Юс е бил застрелян с три куршума в главата, а очите му са били завързани.

След това палачът му и останалите двама мъже с качулки тържествуват с вик: "Аллах е велик", а зад гърба им личи знаме с наименованието на групировката "Единобожие и джихад".

Други двама турци също са в ръцете на групировката на Абу Мусаб ас Заркауи, която в края на юни отвлече и двама български шофьори.

Досега обаче официално е потвърдена смъртта само на един от тях - Георги Лазов, като съдебните медици са категорични, че причината е обезглавяване, а не, както се предполагаше, диабетична кома.

Досега иракски екстремисти са взимали за заложници още няколко турски граждани, но с усилията на правителството в Анкара те са били освобождавани, припомня Би Ти Ви.

Турция е потресена от убийството на техния сънародник, допълва РФИ-България (RFI.bg) и съобщава подробности от кореспондента си в Истанбул.

Турция се измъкваше добре досега, каза шефът на турската дипломация Абдула Гюл и добави: "Остава ни да се надяваме, че останалите заложници ще успеят да се спасят", признавайки, че Ирак е опасна страна.

Асоциацията на турските шофьори на камиони обяви, че повече няма да организира превоз на стоки за американските сили в Ирак, тъй като именно това бе обявено като причина за убийството на заложника.

Преди началото на войната в Залива Ирак бе най-големият клиент за турския износ, а сега Анкара губи огромен пазар, приходите на който само за първото полугодие възлизат на 800 млн. долара.

Именно затова решението на асоциацията не се посреща единодушно и се оценява като прибързано.

Цензурираните кадри с екзекуцията на първия техен гражданин в Ирак предизвикват ярост сред турците, особено след като Анкара отказа да подкрепи американците със свои войски. Все пак обаче Турция проявява разбиране, ако не и подкрепа към присъствието на коалицията в Ирак.

Организацията на турските превозвачи представлява над 30 фирми, които всеки ден извършват между 200 и 300 курса с камиони, пълни с припаси за американските войски, припомня Българската редакция на Би Би Си (BBC.bg).
netinfo/ndt

 


Сходни връзки

ПОКАЗНО УБИЙСТВО НА ТУРСКИЯ ЗАЛОЖНИК ПО ИНТЕРНЕТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди