изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:25 EET
НАЙ-РАННАТА ЖЕРТВЕНА ЯМА В ЕВРОПА ОТ ШЕСТОТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ ПРЕДИ ХРИСТА ОТКРИТА В БЪЛГАРИЯ    
ИсторияАрхеолози от Археологическия институт с музей при БАН откриха най-ранната жертвена яма в Европа- от шестото хилядолетие преди Христа, намираща се в селищна могила до село Капитан Димитриево, община Пещера.


Това научи БТА от проф. д-р на историческите науки Васил Николов, директор на Археологическия институт с музей при БАН, ръководител на научния екип. Могилата е висока 13 метра и е с диаметър от 140 метра. Това е един от най-важните праисторически паметници по българските земи, в който има следи от живота на хора от шестото и петото хилядолетие преди Христа, или от времето на новокаменната и каменно-медната епоха, каза проф.Николов. Археологът обясни, че от три-четири години проучват с негови колеги една част от могилата, в която са открили останки от селища - най-ранни културни пластове, отнасящи се към началото на шестото хилядолетие преди Христа. “През 2003 г. открихме останки от къща с три помещения, разказа проф. Николов. В едното от тях намерихме останки от много добре изградена пещ за приготвяне на храна и хляб, открихме и зърнохранилище.” Според археолога хората, населявали могилата, са между първите земеделци и скотовъдци на европейския континент. Откритата къща е строена от тях.
“Тази година продължихме проучванията на могилата и къщата, и попаднахме на огромна жертвена яма, намираща се близо до пещта, каза проф. Николов. Ямата е дълбока 1,85 метра. В нея има три стъпала, които водят към цилиндрично оформено дъно, на което са извършвани обредни действия с храна и зърно."
Според археолога яма с подобни размери от времето на шестото хилядолетие преди Христа се открива за първи път в Европа. На периферията на ямата са разположени множество разклонения - канали, по които проучванията на археолозите продължават.
“В могилата до село Капитан Димитриево открихме най-ранния етап в новокаменната епоха за Тракия - първите земеделци и скотовъдци на европейския континент, посочи директорът на Археологическия музей. Данни за най-ранната фаза на земеделие и скотовъдство са открити в предна Азия, откъдето идват и в днешните български земи - Тракия, както и в Тесалия, Северна Гърция,” допълни той.
Археологът съобщи, че научните му пристрастия са свързани основно с новокаменната епоха, с шестото и петото хилядолетие преди Христа, които проф. Николов нарича "златните хилядолетия" на днешните български земи. Тук, според професора, през тези две хилядолетия се е намирал цивилизационният център на Европа. Директорът на Археологическия институт съобщи, че негови находки от могилата в село Капитан Димитриево са включени в изложбата "Траките. Златното царство на Орфей", която бе открита на 22 юли от президента Георги Първанов в Бон, при посещението му в Германия.
БНР/НДТ
 


Сходни връзки

НАЙ-РАННАТА ЖЕРТВЕНА ЯМА В ЕВРОПА ОТ ШЕСТОТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ ПРЕДИ ХРИСТА ОТКРИТА В БЪЛГАРИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди