изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:44 EEST
ЯПОНИЯ ОТБЕЛЯЗА 59 ГОДИНИ ОТ ХВЪРЛЯНЕТО НА АТОМНАТА БОМБА ОТ САЩ НАД ХИРОШИМА    
По света Днес е Денят на милосърдието, той е посветен на жертвите на атомните бомбардировки, войните и тероризма



Япония отбеляза 59-годишнината от американската атомна бомбардировка над Хирошима. Повече 40 000 души, сред които японският премиер Джуничиро Коидзуми, се събраха на церемония в мемориалния Парк на мира в града, който бе сравнен със земята през 1945 г.

Присъстващите, дошли от цял свят, почетоха паметта на загиналите с едноминутно мълчание. С камбанен звън беше отбелязан моментът, в който американски самолет пуска бомбата. 1000 гълъба бяха пуснати в небето над мемориалния Парк на мира в Хирошима.

Тази година в основата на паметника на жертвите на атомната бомба бяха добавени имената на още 5142 души, които според официалната статистика са починали през последната година от рак и други болести в резултат на радиацията. С тях общият брой на жертвите от трагедията в Хирошима става 237 062.

Бомбата над Хирошима бе пусната на 6 август 1945 г. в 8,15 ч. сутринта местно време, припомня Би Ти Ви (btv.bg). Около 140 000 души загинаха на място и в първата година след това.

Три дни по-късно втора атомна бомба бе хвърлена над Нагасаки. Броят на загиналите в момента на взрива и до края на 1945 г. достигна 74 000. На 15 август Япония капитулира и това слага край на Втората световна война.

На церемонията в памет на жертвите кметът на Хирошима отправи остри критики към САЩ, че се опитват да се сдобият със следващо поколение ядрени оръжия и призова да бъде наложена световна забрана върху всички ядрени оръжия до 2020 г., отбелязва "Асошиейтед прес".

Кметът отбеляза, че Япония ще запази пацифистката си конституция, "за да не бъдат никога повторени трагедиите в Хирошима и Нагасаки".

Днес се отбелязва Денят на милосърдието. Денят е посветен на жертвите на атомните бомбардировки, войните и тероризма, информират от музея "Земята и хората".

В музея може да се види "Камъкът на Хирошима". Той е част от трамвайната настилка, разрушена от атомния взрив сутринта на 6 август 1945 г.

На камъка е изобразена богинята на милосърдието. Изображението е гравирано на общо 188 къса, събрани от трамвайния участък в близост до моста Айон, на 200 м северно от кота нула на взрива. Части от изображението са изпратени до 188 държави от асоциацията "Камък за мир".

Програмата на Деня на милосърдието включва полагане на цветя пред "Камъка на Хирошима", две изложби, рецитал на хайку поезия и две кръгли маси.

В експозиционната зала на музея ще бъде показан документалният филм "Хирошима - майчина молитва".
NETINFO/NDT

 


Сходни връзки

ЯПОНИЯ ОТБЕЛЯЗА 59 ГОДИНИ ОТ ХВЪРЛЯНЕТО НА АТОМНАТА БОМБА ОТ САЩ НАД ХИРОШИМА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди