изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 12:36 EEST
80% ОТ ЗАЕТИ ПО ПРОЕКТ НА НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА НИКОГА НЕ СА РАБОТИЛИ    
ОбществоГражданин недоволства от работата на включени в програмата "От социални помощи към осигуряване на заетост". Тя е насочена към най-ниския социален слой, целта е да се придобият трудови навици, обяснява работодателят

В редакцията на в. "Нова добруджанска трибуна" дойде наш съгражданин, за да изрази недоволство от работата, която вършат включени в програмата "От социални помощи към осигуряване на заетост" роми. Читателят ни сподели, че те носят пръст с одеяла на няколко метра разстояние по бул. "Русия", че доста често си почиват и че в 2 часа си тръгват от работното място. Проверка на вестника ни установи, че ромите са устроени на работа по проект на Регионалното дружество за трудова заетост и структурно развитие /РДТЗСР/ в Добрич, по националната програма "От социални помощи към осигуряване на заетост". В разговор с репортер на НДТ управителят на дружеството Галина Тузларова обясни, че работниците почистват нерегламентирано сметище. Площта му е около 3 000 кв. м, а приблизителният обем на отпадъците - 3 500 куб. м. Общината в Добрич по принцип е предвидила 31 000 лева за ликвидирането му, а с проекта на дружеството тези средства реално се спеставали. Освен това, като краен срок за закриването му е била предвидена 2007 г., докато РДТЗСР ще се постарае това да стане до края на настоящата година.
"Дейностите по проекта са съобразени с факта, че хората са ниско квалифицирани. Те не могат да работят с техника, предвидено е разчистването на стане с ръчен труд", обясни Г. Тузларова. И допълни, че около 80 процента от включените в целия проект на дружеството са млади хора, предимно от ромски произход, които никога не са работили. "По-добре тези хора да полагат някакъв труд, отколкото да ги вадим от кофите - коментира Г. Тузларова. - Те нямат никакви трудови навици и това е заложено в националната програма - те да бъдат възстановени, да се научат на трудова дисциплина, да спазват работното време. Както и да изглежда тази програма в очите на гражданите, по-добре е тези хора да полагат някакъв труд, отколкото да получават социални помощи. Тя е насочена към най-ниския социален слой, към хората, които са неграмотни, не притежават никакви умения. Лошото е, че има негативно отношение от страна на гражданите, вместо да ги насърчават да работят".
Г. Тузларова разказа и какво е свършено до момента по въпросното нерегламентирано сметище. През пролеттта с фадрома и два камиона са разчистени най-големите отпадъци, всичко друго сега се прави на ръка. Една от дейностите по проекта е разкопаване до 30 см с права лопата, почистване на камъни, корени и плевели. До края на юли са разкопани около декар и половина. Друга дейност е ръчно натоварване до 100 м на строителни отпадъци - вече са изчистени около 300 куб. м. Проектът предвижда още товарени на конски коли с отпадъци - до момента са изчистени около 150 куб. м. Друга дейност е отстраняване на хумус, който после се пренася с платнища /именно това е наблюдавал съгражданинът ни/. Вече са отстранени около 300 куб. м. По проекта се прави и грапене /търмъчене/, благодарение на което до момента са почистени декар и половина. Пръстта се изсипва в канавка, създадена изкуствено на времето за тръби за топлофикация и която по принцип е опасна.
Освен всичко това, наетите по програмата извършват и охранителна дейност и не позволяват на хората отново да изхвърлят там отпадъците си, обясни Г. Тузларова. Тя обаче допълни, че "за съжаление, през почивните дни положението е неконтролируемо и сметището отново се пълни".
136 души са осигурени на работа, благодарение на проекта на РДТЗСР, разказа още управителят му. От тях 24 почистват именно въпросното сметище. Останалите се занимават с озеленяване, обслужват гробищния парк и др. Заради летния сезон те са с променено работно време - от 6.30 до 14 часа.
 


Сходни връзки

80% ОТ ЗАЕТИ ПО ПРОЕКТ НА НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА НИКОГА НЕ СА РАБОТИЛИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди