изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:12 EEST
40 БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ И КОНСУЛТАЦИИ ИЗВЪРШИХА СОФИЙСКИ КАРДИОЛОЗИ    
ЗдравеОколо 500 деца в България се раждат годишно със сърдечни малформации

Около 40 безплатни прегледи и консултации на деца със сърдечно-съдови заболявания извършиха в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич двама лекари от Детската клиника по кардиология и каридохирургия на Националната кардиологична болница в София. Както НДТ писа, те бяха организирани от асоциация "Детско сърце-Добрич" - по проект "Да помогнем на сърдечно болните деца", финансиран от община Добрич. Прегледите бяха извършени от д-р Пламен Митев и д-р Георги Христов в три поредни дни - 6, 7 и 8 август. В един от дните - на 8 август, в голямата зала на болницата д-р Митев направи презентация на тема "Връзката между ранното откриване на вродените сърдечни малформации и добрите оперативни резултати". На нея присъстваха изпълнителният директор на МБАЛ д-р Жанина Калинкова, детски кардиолози и родители на деца със сърдечно-съдови заболявания. Стана ясно, че в България на 1000 новородени 8 са със сърдечни малформации или годишно при около 60 000 раждания около 500 деца са с такива проблеми. Причините за вродените сърдечни малформации не са изяснени напълно, но предположенията са, че се дължат на болест на бъдещата майка, на приема на антиконвулсивни медикаменти и на фамилност, каза по време на презентацията д-р Митев. Той подчерта ролята на пренаталната диагностика - по време на бременността, и допълни, че у нас тя е въведена едва от 1999-2000 година и се извършва предимно от софийски специалисти.
Ръководството на асоциация "Детско сърце-Добрич" изказва своята благодарност на: община Добрич, която финансира проекта, лично на кмета Детелина Николова, на д-р Митев и д-р Христов, които отделиха от свободното си време, за да извършат безплатните прегледи и консултации, на добричките детски кардиолози д-р Йовев и д-р Кондова, на Многопрофилната болница за активно лечение и на изпълнителния й директор д-р Жанина Калинкова, която предостави нужните кабинети и апаратурата, и зала за презентация, на Търговско-промишлената палата в Добрич, технически обезпечила презентацията, на община Каварна, в чийто хотел бяха настанени лекарите от София, и на медиите, благодарение на които инициативата достигна до децата със сърдечно-съдови заболявания и до техните родители.
 


Сходни връзки

40 БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ И КОНСУЛТАЦИИ ИЗВЪРШИХА СОФИЙСКИ КАРДИОЛОЗИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди