изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:56 EEST
БЪЛГАРИЯ НА ОБЩИНИТЕ    
Новини О Б Р Ъ Щ Е Н И Е
към кметовете и общинските съветници в Република България от Бенчо Бенчев, съветник в Общинския съвет на гр.Бургас - председател на Инициативен комитет “България на общините”


Уважаеми колеги,

През октомври миналата година над 3 200 000 български граждани, избраха нас, 5 281 мъже и жени от цялата страна, за да представляваме техните интереси в 263 общини. На нас се падна честта да бъдем последната генерация местно представителство в рамките на така наречения преход. Пак ние сме тези, които през последната година на мандата ще представляваме нашите съотечественици вече и в качеството им на граждани на Европейския съюз. Това е голяма историческа отговорност. Казвам отговорност, защото всички ние, независимо от политическата си принадлежност, добре знаем в какво състояние е местното самоуправление в Република България. Проблемите, с които всеки ден се сблъскваме са свързани преди всичко и най-вече с недостиг на материални ресурси и правомощия, за да решаваме проблемите на нашия град, на съпътъстващите го селища, на хората, които живеят и работят там. С всяка изминала година стават все по-ограничени възможностите на българските общини да посрещнат не само местните разходи, но и разходите, свързани с дейностите, които държавата им е делегирала в областта на здравеопазването, образование, културата, социалното дело. Не дава особени резултати и напрегнатия диалог между правителството от една страна и общините от друга. Независимо от плановете си за фискална децентрализация и облекчаване на преразпределителните процеси в бюджета, правителството продължава да отстоява своите компетенции в редица дейности, които биха могли да бъдат поети и изпълнявани по-успешно и по-ефективно от самите общини. За всички нас, надявам се е пределно ясно, че фискалната децентрализация е напълно несъстоятелна, ако не бъде придружена с децентрализация на правомощия. Понастоящем и централната власт от една страна ,и местната от друга са в еднакво неблагоприятна позиция. Правителството поради прекалените си правомощия и невъзможност да се справи с проблеми, които биха били решени далеч по ефективно на място. Местните власти пък са безкрайно затруднени заради силната централизация, огромното влияние на централната бюрокрация върху местната икономика и липсата на добра координация в регионите.
Казано на езика на Европа, на чиято врата вече чукаме, у нас все още липсва необходимата субсидиарност в управлението на държавата. Най-добрата илюстрация за това е местното самоуправление и взаимоотношенията му с централната власт. Все още голяма част от проблемите на нашите съграждани се решават дистанционно от централната бюрокрация, все още властта е далеч от хората. Колкото и близо да сме до тях, ние съветниците в общините много често решението на проблема не е в нашите ръце. В много голяма степен местните ресурси са под контрол на министерствата и ведомствата, държавата управлява собственост, която далеч по-ефективно биха управлявали общините.
Типичен пример в това отношение е моят град и общината, в която съм съветник. Основният поминък на моите съграждани е свързан с морето, с туризма, с почивното дело, с риболова и пристанищните дейности. Управлението на всички тези дейности и тяхната регулация е в ръцете на централната бюрокрация, на прилежащите министерства и ведомства. Бургаските пристанища се все още изключителна собственост на държавата и общината има само задължения, но не и съответни правомощия в тази дейност. Бургаските моряци, които се наемат в търговския флот пътуват 800 километра до София и обратно, само за да получат своя моряшки паспорт. Бургас и съседните крайморски общини нямат възможността да съгласуват своите интереси, да имат обща политика и да извличат съответните облага за своите граждани, вместо тях това това прави централната администрация чрез областната управа. Сигурен съм, уважаеми колеги, че всеки от вас може да даде достатъчно примери в това отношение, що се отнася до общините, в които сте избрани. Както вече споменах тази липса на субсидиарност е проблем не само за нас и за нашите съграждани, които представляваме в местната власт. Тя е и проблем на правителството и на държавата като цяло.
Какво е решението на този проблем ?
Аз мисля, че в това отношение не е необходимо тепърва да откриваме топлата вода. Няма в Европа страна с големината на България, в която да има едно правителство и 263 общини, т.е. да липсва второ ниво на местно самоуправление в рамките на региони с обща инфраструктура, традици, култура и местна специфика на икономиката. Няма съмнение, че в това отношение ние трябва да заприличаме на другите европейски страни със силно местно управление, изградено на две, а и понякога и на три нива. Нещо повече, ние трябва да заприличаме на самите себе си, защото в следосвобожденска България винаги е имало добре структурирано местно управление. Дори по времето на комунистическия режим, в навечерието на 10 ноември в България макар и формално съществуваха самоуправляващи се общини и съответно области с областни съвети и избираеми областни съветници. Ето защо, отговорните политически партии, правителството, народните избраници в парламента, трябва час по скоро да премислят отново моделът на местно самоуправление и да потърсят очертанията на предстоящата реформа. В рамките на тази реформа трябва да бъде извършеното следното:
-- Да се определят областите в България на базата на базата традициите, инфраструктурата и естествените културни и икономически връзки вътре в региона
-- Да се дефинира моделът на самоуправление в областите и да се разпределят компетенциите между областите и общините в тях
-- В рамките на новосъздадените области посредством местни рефендуми да бъде извършено сливане и окрупняване на общини, които иначе не биха могли да изпълняват пълноценно своите функции
-- Да се регламентира правото на общините сами да определят и приемат местните данъци и такси
-- Да се преразгледат компетенциите на правителството що се отнася до местното самоуправление
-- Държавата да се оттегли като собственик от всичко, което може да бъде управлявано и стопанисвано от областите и общините – инфраструктура, имоти, земя, гори, минерални ресурси, водни басейни и пр.
-- Държавата да се откаже от всички публични услуги, които могат да бъдат извършвани от местните власти.
Уважаеми колеги,
Аз знам, че по всички тези въпроси в различно време са си казвали думата народните представители, правителствата, кметовете, сдруженията на общините. Все още, обаче, никой не е чул какво мислим ние, съветниците, избрани от гражданите, за да ги представляваме в местната власт. Дойде време и ние да се включим в дебата, да си кажем думата, като хора, които стоим най-близо до нашите местни избиратели. Сигурен съм, че можем да бъдем изключително полезни на своите съграждани, на парламентаристите, на българското правителство и на своите политически партии, ако се съберем, обсъдим състоянието на местното самоуправление, ако изразим разумно и навременни становище.
Ето защо, от името на група общински съветници излизаме с призив да образуваме Инициативен комитет „България на общините”. Нашето предложение е ние, общинските съветници в България да проведем своя първи форум на 23 и 24 октомври в София и да обсъдим проблемите на местната власт в светлината на Европейската харта за местно самоуправление. Нашето желание е този форум да се провежда всяка година, така че в ходът на реформите, българските парламентаристи и българските правителства да имат възможност да чуят гласът на българските граждани по най-прекия начин, посредством гласът на техните избраници в местната власт.
По Конституция българският парламент е еднокамарен.Такава е волята на българските граждани, изразена чрез народните представители в последното Велико народно събрание. Заедно с това, всички ние добре знаем, че в наше лице, макар и неофициално българските граждани разполагат с още една камара. Камара на техните преки избраници в местната власт, камара на най-преките застъпници на техните интереси там, където живеят и работят. Сигурен съм, че нашите избиратели ще подкрепят един такъв форум. Сигурен съм, че всеки един от вас ще може да изрази в най-пълна степен тяхното мнение.
Сигурен съм, че ще бъде изключително полезно всички ние – от Петрич до Силистра, от Видин до Царево – да се видим, да обменим мнения, да изразим по възможност общо становище по реформата в местното самоуправление.
Желая Ви здраве и успех в мисията за доброто на Вашите общини и на Вашите съграждани, които представлявате.

Подпис:
Бенчо Бенчев
съветник в община Бургас

За повече информация и записване в Инициативния комитет
Бургас, ул.”Митрополит Симеон”13
телефони:0888 / 68 66 99 ; 056/ 84 33 07
факс:056 / 84 33 12
e-mail: forum2004@abv.bg
 


Сходни връзки

БЪЛГАРИЯ НА ОБЩИНИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди